Велико интересовање за традиционална врањска јела

У оквиру културно-туристичке манифестације „Дани Врања 2017.“ у вечерњим сатима је на градском шеталишту одржана “Презентација врањске традиционалне кухиње и пића”, која је неизоставни део ове манифестације већ годинама. Учествовало је укупно 18 излагача.

Шаренило традиционалних јела привукло је велики број грађана који су са нестрпљењем чекали почетак дегустације. Као и увек најтраженија је била чувена врањска самса. Било је ту и различитих врста пита и погача које су умесиле домаћице из Врања и Врањске Бање, неке од њих кажу учествују годинама на овој презентацији. Нису изостала ни јела од меса, пуњене паприке и пасуљ, спремани у земљаним посудама на традиционалан начин.

Било је ту и слатких ђаконија: ванилице, брдарице и црвенци. Ове године по први пут је презентована баклава од боровница са Бесне Кобиле. Презентована су и пића врањских произвођача.

Туристичка организација града Врања потрудила се да осим хране и пића презентује и мелос нашег краја, па су у културно-уметничком делу програма наступили ГКУД „Севдах“ и фолклораши Удружења пензионера. Директор туристичке организације града Врања, Саша Иванов уручио је захвалнице свим учесницима “Презентације врањске традиционалне кухиње и пића”. Овај догађај привукао је заиста велики број посетилаца.

 

Подели: