Завршена “Колонија уметница 2018.“

У Галерији Народног музеја у Врању одржано је завршно вече „Kолоније уметница 2018“. Током колоније је шест учесница из различитих крајева стварало и радило. У вечерњим сатима имале су могућност да пред публиком презентују теме и технике којим су се бавиле. Тако је завршне вечери “О лепотама мозаика“ говорила Дуња Сирмиум из Сремскке Митровице.

Циљ ове Колоније био је окупљање уметница различитих генерација, афинититета и сензибилитета, које су стврањем, дружењем и презентацијом својих дела и ликовних техника обележиле лето у Врању. Са идејом афирмације наше средине богате прошлости и значајне културно историјске традиције, свака од ауторки тражила је инспирацију у Врању и кроз дружење и размену искустава са осталим уметницама.

– Ово је прва Kолонија ове врсте за коју се надам да ће постати традиционална. Град је препознао њен истински значај за уметност, због чега је у потпуности подржао. Ваши радови биће трајна успомена на дружење са признатим уметницима, и позив да се следеће године видимо у већем броју –  рекао је председник Скупштине др Дејан Тричковић.

Према речима Николе Стојановића председника Удружења „Атеље K-33“, које у сарадњи са Народним музејем Врање по први пут организује овакав догађај, сва настала дела обогатиће фундус Народног музеја, а део њих ће припашће Граду. У знак захвалности свим учесницима су уручени поклони у виду минијатура овог младог дипломираног сликара. Сви радови настали на “Колонији уметница 2018.“биће изложени у Врању током септембра.

Share.