Мигрантска деца и родитељи из Авганистана, Ирана и Ирака посетили Прохор Пчињски

У петак 10. августа мигрантска деца и њихови родитељи који су привремено смештени у прихватним цетрима у Врању, Прешеву и Бујановцу, посетили су манастир Свети Прохор Пчињски у долини реке Пчиње.

Ово је била прилика за децу и родитеље да се упознају са духовним, културним и историјским наслеђем Србије, као и природним лепотама планине Козјак и реке Пчиње. Посетили су манастир Свети Прохор Пчињски који представља јединствени споменик културе из 11. века. Поред тога, мигрантска деца и родитељи обишли су оближњи летњиковац и стару воденицу.

О томе колико им значи један овакав дан, проведен ван прихватних центара сведоче речи родитеља.

Фериба, једна од мајки која долази из Авганистана каже да је захвална за један овакав дан у Србији у којој је већ другу годину. Деца су имала прилику да се друже а изузетно цене и нова сазнања.

Матин, дечак из Авганистана не крије своју радост ни задовољство што је посетио манастир и сазнао много тога.

Циљ ове и сличних активности које се спроводе у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији је да омогући мигрантској популацији која је смештена у Србији упознавање са историјским, духовним, културним наслеђем и богатством земље у којој привремено бораве, односно да омогући културну и социјалну размену између култура којима припадају и тековина земље у којој бораве.

-Излет за децу и родитеље мигранте у Прохор је јединствена прилика да се упознају са историјским, културним и духовним наслеђем Србије. Са друге стране, ово је прилика за њих да проведу један дан другачији од уобичајене свакодневнице у прихватним центрима и прилика да упознају Србију. Овај вид подршке им значи много, поготово узимајућу у обзир да неки од њих у Србији бораве већ више од годину дана. Комесаријат за избеглице и миграције подржава овакве активности – изјавила је Ивана Ћурко Анић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Подели: