Своје кулинарско умеће у спремању старих српских јела, ловачких и риболовачких специјалитета, ове године су у Врањској Бањи, у оквиру манифестације „Дани каранфила 2018“, показале четири екипе.
– Такмичење расте из године у годину, 2016. је било два котлића, 2017. три а сада већ четири. Имамо већи број учесника, али мањи број посетилаца, можда зато што је прошле и године пре те ово било истог дана када и избор за најлепшу девојку, а сада је дан раније – рекао је Зоран Станковић, председник Удружења спортских риболоваца.
Екипа из Паневља правила је рибљу чорбу од шарана, екипа Ас из Корбевца рибљу чорбу од смуђа, екипе из Врањске Бање рибљу чорбу од сома и ловачки гулаш.
– Спремали смо ловачки гулаш. Тајни рецепт је тај што дивљач треба што више да се искува како би изгибила дивљину, а онда и све ово поврће долази до изражаја – истакао је Дејан Стаменковић из екипе Ловци.
– Наш специјалитет се састоји од пет врста рибе, ту су шаран, караш, смуђ, филет сома и бела речна риба, а од осталих састојака поврће и зачини. Чорба се кува на тихој ватри и што се дуже крчка, укуснија је. Најбоље је да тај процес траје три до четири сата – објаснили су Драган Вељковић из Корбевца и Саша Аризановић из Превалца, екипа Ас.
Председник Градске општине Врањска Бања, Драган Сентић, истакао је да је ово такмичење, поред тога што привлачи велики број посетилаца, уједно и промоција наше културе, обичаја и традиције.