Представљање капиталног дела Владете Јеротића „Од Саве до Павла“

У Галерији Народног музеја Врање у четвртак 4. априла, биће представљена књига академика Владете Јеротића „Од Саве до Павла“. Овај тротомни зборник радова објављен је у издању Задужбине Владете Јеротића и куће Арс Либри.

-Капитално дело које ће бити представљено у Врању обухвата временски период од Саве Немањића, односно наших најранијих записа, до почившег патријарха српског Павла. Академик Јеротић се није ограничавао на одређене периоде у српској књижевности, већ је следио сопствени доживљај литерарних текстова условљен његовим нефилолошким (медицинским и религијским) образовањем, што је условило и несвакидашње анализе креативних поступака писаца и њихових дела.

Као страстан читалац и љубитељ књижевности, Владета Јеротић се четири деценије бавио темама из области науке о књижевности и објављивао радове из те области састављајући такозване патографске студије о српским писцима. Тротомни зборник његових радова, обједињује поменуто вишедеценијско бављење српском књижевношћу академика Јеротића – наводи се у позиву Народног музеја Врање.
Представљање књиге почиње у 19 сати. Како је планирано, говориће проф. др Ирена Арсић, проф. др Горан Максимовић и доц. др Јелена Јовановић.
Подели: