Гост трибине „Србија – којим путем даље?“ Милован Дрецун

Фото: Врањска плус

Савет за безбедност Градског одбора Српске напредне странке у Врању организовао је трибину под називом „Србија – којим путем даље?“, на којој је о изазовима који очекују нашу државу говорио народни посланик и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, Милован Дрецун.

Он је истакао да Србија треба да крене путем решавања кључних проблема, а то свакако јесте Космет, путем економског јачања, проналажења нашег места у новом свету који се турбулентно мења и који заправо настаје у судару два супротна концепта међународног поретка. Један је амерички и њихових савезника, униполаран, други је полицентричан, онај који предводе Русија, Кина, Индија и неке друге земље.

Фото: Врањска плус

– Нема никакве дилеме да ће 21. век, што се нас тиче, обележити доминација евроатлантских савезника на овим просторима где се ми налазимо, са успостављањем једне снажне, физичке, војне и инфраструктурне баријере, између Руске Федерације и нас. Налазимо се на простору где Сједињене Aмеричке Државе, НАТО и Европска унија имају доминантан утицај, могућност да унапреде нашу позицију, да нам помогну у решавању неких дужих изазова као што је и опстанак Републике Српске, да се постигне компромисно решење са Косметом, али могу и да нам веома нашкоде – нагласио је Дрецун.

Народни посланик и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију рекао је да ми нећемо ни по коју цену признати самопроглашену државу Косово док је Александар Вучић председник Србије и док је Српска напредна странка на власти и да је то је искључена опција. Али смо спремни да разговарамо, да постигнемо неко решење и дефинишемо статус јужне српске покрајине.

Фото: Врањска плус

– Дакле, стратешко опредељење јесте чланство у ЕУ, војна неутралност, највиши степен сарадње са НАТО-м без чланства али истовремено и сарадња са Русијом, Кином и другим земљама, јачање нашег стратешког партнерства са Руском Федерацијом и јачање наших специјалних односа са Републиком Српском, очување унутрашње политичке стабилности, економски развој, што доноси јачање међународне позиције и оно што је најтеже, покушаћемо да Албанце натерамо да ипак седну за преговарачки сто, да покушамо да постигнемо неко компромисно решење које не би било потпуни губитак за нас – објаснио је он.

Трибини која је трајала око два сата присуствовао је велики број присталица и симпатизера владајуће политичке опције.

Подели: