Пут успеха ОШ „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи

Основна школа „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи почела је да ради далеке 1890. године. По незваничним подацима, настава је организована и одвијала се, најчешће због историјских околности, са прекидима, готово две деценије раније.

Од почетка рада школа је, због бурних историјских прилика, неколико пута мењала своје име. У почетку се звала „Школа у Бањи“ а до почетка XX века је носила назив и „Краљица Драга“. Данашње име је добила по трагично стардалом дечаку из Врањске Бање на Сремском фронту у Другом светском рату, Предрагу Девеџићу. Његов датум рођења 19. март је и Дан школе који се од 1964. године обележава свечано уз богат културни и забавни програм.

Наставу у школи у Бањи похађа 532 ученика, 516 ученика у централној школи, 16 ученика у издвојеним одељењим. Осим из Врањске Бање, ученици су и деца из околних села: Изумна, Бујковца, Топлаца, Кумарева, Првонека и Бреснице. Школа има пет издвојених одељења. Осим издвојеног одељења у Првонеку, у осталим одељењима је заступљена само разредна настава. Централна школа има 18 учионица, кабинете за биологију, физику, хемију, информатику, музички кабинет, просторију за продужени боравак, ликовну радионицу, библиотеку, фискултурну салу, кухињу и трпезерају, велико двориште са спортским теренима и трибинама, травњаке са четинарима и другим врстама растиња.

Ђаци путници, од кућа до школе и обрнуто, путују школским аутобусом.

Према речима директорке ове школе Весне Анђелковић успехом ученика је задовољна, а то сведочи и средња оцена успеха која износи 4 и више у претходних неколико година. А за наш портал директорка је одговорила на питање које су генерације ђака биле успешније, садашње или оне пре 15 година.

-Наши ђаци генерације су ученици за пример и у школама у којима су наставили школовање. Дуго радим у просвети, моја прва генерација ученика, чини ми се, била је и последња која није знала за мобилне телефоне. Било је тада одличних ђака, надарених, креативних, младих песника, спортиста, сликара, музикалне деце, математичара. Има таквих ученика и сада. Наравно, много тога је сада лакше, детету су доступна техничка достигнућа, а опет, на другој страни, има то своју цену, ученик пронађе на интернету и препише информацију, писани рад, песму, без мука и труда, као што је некада ученик слабијег успеха преписивао од оног са бољим успехом, али су притом развијали и неговали комуникацију, на прави или погрешан начин, то је већ за неки други разговор. Некада је ученик морао да оде у библиотеку и тражи информацију, сада не мора и не иде, осим оних највреднијих, најзаинтересованијих за књигу. Које су генерације креативније и успешније? Тешко је рећи. Свака на начин који је омогућавало време у коме се живело, учило, радило, прилике и достигнућа тог времена. Данашњица отвара много могућности, али треба умети користити их на прави начин – рекла је Анђелковићева.

Осим часова додатне наставе готово за све предмете, ту су литерална секција, драмска, рецитаторска, ликовна, саобраћајна, ту је хор, али и спортске секције.

Увођењем ромског језика у наставу ојачана је веза између ромске и српске заједнице, самим тим и између ученика српске и ромске националности, а снажан мост између њих су наставник ромског језика и педагошки асистент. Ученици ове школе редовно освајају нека од прва три места на такмичењима организованим под покровитељством Министарства просвете. Најчешће из математике, хемије, историје и биологије.

-Посебно смо поносни на треће место на Републичком такмичењу из математике у школској 2017/2018. години нашег тадашњег ђака генерације и полазника Регионалног центра за таленте, Наталије Димитров. Нема тог конкурса који је расписао Завод за заштиту здравља, Дечји савез, Епархија врањска, Школа анимираног филма, на коме наши млади сликари нису освојили неку награду. Ту је и прво место на републичком нивоу на конкурсу на тему „Дојење“. Ништа мање успешни нису млади литерарци . Литерални радови наших ученика штампани су у збирци дечјих радова Зборник – објашњава Анђелковићева.

Хор школе, рецитатори и глумци наступали су на манифестацијама у част обележавања значајних датума српске културе и историје, не само у школи, већ и на свечаностима под покровитељством ГО Врањска Бања (Дан ослобођења од Турака, Дан ослобођења од фашизма), Града Врања (Светосавска недеља). Награде су доносили и чланови саобраћајне секције. Екипе свих спортских дисциплина, годинама уназад, доносе са такмичења медаље, дипломе и пехаре.

Ђачки парламент  је активан у развијању предузетништва, организовању хуманитарних акција, учешћу у пројектима.

-Учешћем у пројекту Образовање за права детета „Богатство разноликости“ коју подржава Песталоци фондација, пројекту Центра за интерактивну педагогију и Министарства просвете, „Антидискриминација“ и у пројекту „Бонд“, ученици су учили, стицали искуства, формирали мишљења и ставове,путовали, дружили се. Успех ученика је резултат његових способности, надарености и рада. Иза свега тога стоји наставник као снага која покреће, подстиче, храбри и прати ученике до успеха, до постигнућа, дипломе, медаље и пехара, до сведочанства. Одличан наставник је педагог, зналац, мисионар, инспиратор, путоказ, одличан наставник је пример ученику. Наша школа има такве наставнике – рекла је директорка ОШ „Предраг Девеџић“.

Живот и рад школе у последњих неколико година обележила је изузетна сарадња са локалном самоуправом.

-Градска општина Врањска Бања и народни посланик Славиша Булатовић подршка су и помоћ школи, а посебан је њихов допринос у обнови, први пут од почетка рада школе, целокупног намештаја свих учионица школе, као и у стварању могућности за израду пројекта за реконструкцију школе – истакла је Анђелковићева и додала:

„Мој успех? Моји ученици. Мој понос? ОШ „Предраг Девеџић“. Темељ државе јесу школе. Какво нам је образовање, таква ће нам бити будућност. Образовање је мисија, просветни радник је мисионар. Свевременска истина.“

Фото: ОШ „Предраг Девеџић“ Врањска Бања и ТВ Врањска плус

Пројекат „Врањска Bања – бисер југа Србије“ подржан је од стране града Врања на Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Врања у 2020. години

Подели: