Перило – отворен базен са топлом водом у Врањској Бањи

Врањска Бања је позната по својим термоминералним изворима и по својој води. То је најтоплија бања у Европи са температуром од 96°Ц, док на појединим местима вода, која избија на површину земље из десетак извора у виду прегрејане паре температуре чак 111°Ц, капацитета 140 литара у секунди.

Значај ове воде није само у високој температури, него и у изузетном лековитом својству (минерална, богата сумпором, благо алкална).

Ова еколошка оаза је позната и по отвореном базену са топлом минералном водом поред реке Бањштице у коме се људи купају током целе зиме чак и када је температура испод 0 Ц и има снега.

Тај базен се назива „Перило“. Познат је и по томе што се у њему православни Роми ритуално купају у време великог празника Василице који се обележава 14. јануара без обзира на временске услове. У перилу током целе године има људи којима је то место за окупљање и дружење.

Кућа најпознатије Ромкиње из Врањске Бање Малике Еминовић, чувене лепотице, играчице и плесачице Коштане налази се у насељу поред „перила“ у насељу Бурдинци.

Данас Врањска Бања представља својеврсну еколошку оазу са великим потенцијалом за балнеолошки туризам и атрактивну дестинацију за лечење посттрауматских стања и низа обољења, за припрему спортиста или једноставно пријатан кутак за одмор и рекреацију.

Фото: Захваљујемо се ГО Врањска Бања, Лидији Петровић Стојановић саветнику за припрему и реализацију пројекта ГО Врањска Бања на уступљеним фотографијама из архиве сакупљених са различитих страна за потребе општине, реализацију пројеката и Завода за заштиту споменика 

Пројекат „Врањска Bања – бисер југа Србије“ подржан је од стране града Врања на Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Врања у 2020. години

Подели: