Обележена слава манастира Преподобног Прохора Пчињског

Поводом обележавања славе манастира Преподобног Прохора Пчињског Мироточивог, одржана је Света архијерејска Литургија, а након ње и освећење Краљевог конака, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј није присуствовао овом значајном догађају, иако је то било најављено, због сахране митрополита и архиепископа цетињског Амфилохија у Подгорици.

Фото: Врањска плус

Пред великим бројем верника, литургију је служио Његово преосвештенство епископ врањски господин Пахомије са свештенством.

– Драга браћо и сестре, нека буде срећан и благословен овај дан ове свете обитељи, где су се наши преци, на овоме извору чистоме и сигурноме, напајали. Свети Прохор Пчињски овде је дочекивао и испраћао генерације и генерације и свима је даривао оно што је свако очекивао ко је долазио, а то је оно што је Господ оставио у светој цркви – благодат Духа светога. Свети Прохор Пчињски је сваку стопу ове земље осветио за живота свога, јер толико је љубави имао према Господу, нашем Исусу Христу, и из те љубави је он оставио свет и дошао овде да у миру и тишини постигне оно што је свакоме од нас потребно, да се облагодати и да би могао да каже да живи Христос у њему – поручио је Епископ врањски господин Пахомије.

Компанија „Јумко” са задовољством је прихватила да буде кум овогодишње славе. Надлежни кажу да им је идеја била спајање два јубилеја, у фирми и у цркви, односно 60 година рада „Јумка” и 950 година постојања овог манастира.

– Велика је част бити домаћин обележавања 950 година манастира и данашње славе Светог Прохора Пчињског. Свим верницима Српске православне цркве и Епархије врањске, на челу са владиком Пахомијем, честитам данашњи празник, а својим радницима кумство и желим им пуно успеха у пословима које смо договорили. Ово је једна феноменално организована свечаност – рекао је директор компаније „Јумко” Бранислав Трајковић, која као друштвено одговорна фирма сарађује са свим релевантним установама и предузећима и за њих производи заштитну опрему од вируса COVID 19.

Кумство за наредну годину преузела је „Бивода”.

– Велика је част да будемо кумови следеће године и да можемо да учествујемо у прослави и тиме, на неки начин, обележимо део историје Србије који је везан за овај манастир. Прослава је организована на нивоу на коме треба да буде, али ми је жао што због околности нису могли да јој присуствују великодостојници – изјавио је директор „Биводе” Предраг Денчић.

Догађају су присуствовали народни посланик Ненад Митровић, затим представници локалног руководства градоначелник Врања др Слободан Миленковић и његова заменица Зорица Јовић, председник Скупштине Дејан Тричковић, већник за спорт и омладину Ненад Ђорђевић, као и председница општине Трговиште Миљана Стојановић Златковић са сарадницима.

Овоме је претходио „Међународни монашки симпозијум” у Епархији врањској, на коме су учествовали епископи и монаси из Русије, Румуније, Белорусије, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Републике Српске, Србије као и са Свете Горе и Кипра.

Централна свечаност поводом обележавања 950 година постојања манастира Преподобног Прохора Пчињског је због актуелне епидемиолошке ситуације одложена за наредну годину.

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи.

Пројекат „Врањска Света Гора“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије на Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2020. години.

Подели: