Златна фрула југа Србије – део Бањског културног лета

У оквиру традиционалне манифестације „Бањско културно лето“, када се у Врањској Бањи од јуна до августа за мештане и посетиоце приређује богат културно-уметнички програм који подразумева такмичење у припреми старинских и ловачких јела, сајам меда и вина, етно сајам, наступе фолклорних друштава, дувачких оркестара, шаховски турнир, изложбе слика, књижевне вечери, карневал деце, организује се и Међуокружно такмичење фрулаша под називом „Златна фрула југа Србије“.

Због актуелне епидемиолошке ситуације у вези са вирусом COVID 19, ове године познато музичко надметање на крајњем југу Пчињског округа није одржано. Претходних година, на платоу испред ресторана „Кичер“ у организацији Јавне установе „Народни универзитет“ Врање, изазивало је велико интересовање како јавности, тако и учесника из свих делова Србије.

Прошле године се 21. јуна у три категорије свирања такмичило двадесет фрулаша свих узраста у категоријама: изворно свирaње, савремено свирање, дует, млади фрулаши од 12 до 16 година и најмлађи испод 12 година. Стручни жири у саставу: Тања Близнаковски Јовановић професорка флауте, Момир Пешаковић мајтор фруле и Александар Анђелковић професор музике, доделио је прву, другу и трећу награду у категоријама савремено и изворно свирање, по две у категоријама дует и млади фрулаши од 12 до 16 година и једну најмлађој учесници такмичења. Њима су додељене дипломе и вредне награде. Првонаграђени такмичари квалификовали су се на финално такмичење фрулаша у Прислоници код Чачка.

Том приликом присутне је поздравио председник Градске општине Врањска Бања Драган Сентић, који је изразио задовољство што је Врањска Бања у прилици да угости мајсторе на најстаријем инструменту. Директорка врањског „Народног универзитета“ Гордана Димитријевић истакла је да се на смотри такмиче учесници из пет округа: Нишавски, Пчињски, Пиротски, Јабланички и Косовско–поморавски.

Годину пре тога, 22. јуна 2018., у категорији до 12 година прво место освојила је Аника Микић, а друго Михајло Рангелов. У категорији од 12 до 16 година награђен је Атанасије Недељковић. У категорији дуета, прво место припало је Вељку Михајловићу и Димитрију Николову, а друго Радулу Јовановићу и Николи Пауновићу. У категорији изворног свирања, прво место освојио је Радуле Јовановић, друго Никола Пауновић а треће Иван Митровић. У категорији савременог свирања, најбољи је био Димитрије Николов, затим Вељко Михајловић па Душан Антић.

Фото: плакат

Одлуку је трочлани стручни жири у саставу Светлана Цица Азaњац, етномузиколог из Београда, Александар Анђелковић, професор музике из Врања и Момир Пешаковић из Чачка донео једногласно.

Фото: архива Врањска плус и плакат

Извор: Интернет портал Градске општине Врањска Бања и архива телевизије Врањска плус

Пројекат „Врањска Bања – бисер југа Србије“ подржан је од стране града Врања на Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Врања у 2020. години

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук