Мотивацијом да ништа од здравља и загрљаја није вредније, пандемију ћемо сузбити и ковид 19 победити

Фото: Врањска плус

Пандемију ћемо сузбити и ковид 19 победити – одговорношћу, савесношћу и мотивацијом да ништа од здравља и загрљаја није вредније – рекао је епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању др Слађан Станковић.

Како ћемо победити пандемију корона вируса?

-До коначне победе над ковидом 19 доћи ћемо пре свега ако слушамо савете медицинске струке и поштујемо медицинску доктрину, ако се вакцинишу они којима је вакцинација препоручена.

Колико ћемо спречити ширење болести вакцинацијом?

-Вакцинацијом против ковида 19 спречићемо појаву болести или тежих форми болести, избећи смрт оболелог, онемогућити заражавање људи и смањити број извора заразе. На тај начин подићи ћемо колективни имунитет, направити брану ширењу вируса и заштити своје и здравље своје породице, колега у колективу, суграђана у месту у коме живимо.

Како ће изгледати  убудуће борба са вирусом корона? Да ли можемо ићи корак испред ковида 19?

Фото: Врањска плус

-И даље без компромиса у затвореном простору, као што су трговински објекти, поште, банке, јавне установе, школе, здравствене установе, морају се поштовати мере. Ношење заштитне маске, дезинфекција руку, избегавање блиских контакта, држање растојања и мерење температуре у одређеним ситуацијама – све то нам помаже да будемо корак испред короне. Дезинфекција руку и радних површина такође значајно доприносе сузбијању пандемије и оне се рутински морају спроводити, као и тестирања пацијената који се лече у болничким условима које је значајно у циљу сузбијања пандемије.

Колико је безбедно да невакцинисани одлазе на журке, свадбе, прославе, рођендане?

-Без обзира на дозвољени број људи који се може окупљати у затвореном и на отвореном простору, поготову на концертима, фестивалима, великим журкама, свадбама, није препоручено да одлазе невакцинисани и они који нису прележали болест – рекао је епидемиолог др Слађан Станковић.

 

Да ли се контрола уласка путника у нашу земљу и мере карантина у кућним условима и даље морају спроводити у зависности од земље из које се долази?

Фото: Градски сајт

-Понашање за време годишњих одмора и летовања, који су у току, такође мора да буде дисциплиновано. На летовања треба да иду људи са потврдама да су вакцинисани, или да су прележали болест, са негативним пи-си-ар или антигенским тестовима и да такође на плажама поштују дистанцу већу од 1,5 метра, дезинфикују руке и носе маске у затвореним просторима – рекао је епидемиолог.

Пандемију ћемо сузбити и ковид 19 победити – одговорношћу, савесношћу и мотивацијом да ништа од здравља и загрљаја није вредније – закључио је на крају разговора епидемиолог др Слађан Станковић.

 

Пројекат „Корак испред Ковида 19“ суфинаниран је из буџета Републике Србије – средствима Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Подели: