Имунизацијом против невидљивог непријатеља – Covida 19

У Србији је у уторак 17. августа почела имунизација становништва трећом дозом вакцине против вируса корона. Грађани који желе да приме трећу дозу могу се имунизовати било којом вакцином, а најважнији услов је да је од друге дозе прошло 6 месеци.

-Трећа доза вакцине изазвала је велико интересовање код грађана Врања – рекао је др Никола Трајковић координатор за масовну имунизацију становништва у Здравственом центру у Врању.

Фото: Врањска плус

– Кренуо је нови талас заражавања, што говоре нови бројеви прегледаних и хоспитализованих пацијената у Ковид систему Здравственог центра Врање. Сви вакцинисани грађани који се одлуче да приме трећу дозу могу то да ураде након 6 месеци или 180 дана након примљене друге дозе. Трећа доза вакцине за сада се препоручује најпре старијим особама, особама са нарушеним имуно системом, као и здравственим радницима.

Ових дана бележимо појачано интересовање како наших тако и грађана Северне Македоније.

Приоритет су нам млади људи и агресивно смо кренули у кампању да едукујемо младе по питању вакцинације и самих вакцина.

– За волонтере и запослене у Црвеном крсту Врање организоваћемо презентацију „Вакцинација, истине и заблуде!“ Тада ћемо презентацију учинити oнлајн доступном за све заинересоване и трудићемо се да колико нам то тренутна епидемиолошка ситуација дозволи, организујемо уживо презентацију и разговор са младима, јер не смемо да дозволимо да нас лењост и дезинформације скупо коштају и као појединце и као народ и као цивилизацију – рекао је др Трајковић.

Фото: ЗЦ Врање

У Здравственом центру Врање од априла ове године ради се бесплатна провера антитела на вирус корона. Тест се препоручује за проверу имунолошког статуса особа које су вакцинисане било којом врстом вакцине против вируса корона, као и код особа које су прележале вирус – истакла је др Данијела Ристић Георгијев.

-Грађани се у мањој мери интересују да ураде тест на антитела који је бесплатан, али је јако важно да знају како су одреаговали на примљене вакцине или прележану болест и да у складу са тим донесу одлуку да ли им је потребна трећа доза вакцине. Инфекцију пратимо дуже од годину дана, мање је важна вредност броја антитела и много је важније да постоји имуни одговор то јест, да је организам одговорио на присуство антигена корона вируса. Имали смо случајеве лекара из такозване црвене зоне који су све време били изложени  или су били у контакту са зараженим особама и они имају јак имуно одговор, имају изузетно висок број антитела и то се пре свега односи на лекаре и здравствене раднике који су радили у Ковид систему. Свака вредност антитела је значајна, јер је организам спремнији да реагује при поновном сусрету са вирусом, напомиње др Данијела Ристић Георгијев, додајући да је гранична вредност антитела 50 јединица и све вредности изнад ове се третирају као позитиван имуно одговор организма.

Свим грађанима се оставља могућност избора вакцине, полазећи од тога да је безбедно и могуће примити допунску дозу другачију од оних којима су вакцинисани и ревакцинисани. У Србији тренутно постоје четири врсте вакцина и свих има довољно на свим пунктовима у земљи – кинеска вакцина (Sinopharm), руска вакцина (Sputnik V) и вакцине произвођача (Pfizer-Biontech) и (AstraZeneka).

Пројекат „Корак испред Ковида 19“ суфинаниран је из буџета Републике Србије – средствима Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Подели: