Пандемија их није спречила – Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ на Европском такмичењу дечјих хорова

Хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Врању, који окупља талентовану децу неизоставни је учесник градских манифестација, а своје постојање одржао је упркос пандемији вируса корона. Не само то, већ је хор апсолутни победник Републичког Фестивала хорова деце и младих „ФЕДЕХО“, који се одржао у мају ове године. У улози најбољег припала мује част да Србију представља на овогодишњој Међународној манифестацији деце Европе под слоганом „Радост Европе“. Такмичење почиње 2. и трајаће до 6. октобра. Врањски музички хор се полако припрема за наступе и верује да ће освојити срца публике на великој сцени.

Игра, песма, другарство, дечје стваралаштво, синоними су за Међународну манифестацију „Радост Европе”, који сваке године окупља децу од 7 до 14 година. Хор Музичке школе, као најбољи на Републичком фестивалу „ФЕДЕХО“, учествоваће на овогодишњој Међународној манифестацији дечјих хорова.

Фото: Врањска плус

-У октобру, 1., 2., и 3. октобра је Европско такмичење хорова у Београду, где ће учествовати и хорови из Европе, из многих других градова и држава и наш хор Музичке школе представљаће како нашу школу, тако и наш град Врање. Представљаће наравно и нашу државу Србију – рекла је директорка МШ „Стеван Мокрањац“ у Врању, Тања Близнаковски Јовановић.

Деца се полако припремају за концерт, а репертоар је разнолик, истиче диригентица хора Александра Савић.

Фото: Врањска плус

-Расположење је фантастично. Деца се спремају свакодневно. Свакога дана и викендом имамо пробе и очекујемо значајан наступ на манифестацији. Репертоар је састављен од етно песама, дечјих па до популарних које управо сада радимо – истакла је диригентица хора и професорка МШ „Стеван Мокрањац“ у Врању је Александра Савић.

Циљ оваквих такмичења је афирмисање дечје хорске музике и сценског музичког извођења.Врањски хор наступа првог октобра на Калемегдану, истакла је Савићева.

-Отварање фестивала је на Калемегдану. После тог дефилеа имамо концерт, сви учесници, по неких десетак минута. Сутра је концерт у Дечјем културном центру, где ће се исто из Европе представљати деца са неком од традиционалних песама и нешто шта год су они одабрали. Програм је разнолик – рекла је Савићева.

Давне 1968. године, редакција ,,Сусрети четвртком” тадашњег Дома пионира, а данас Дечјег културног центра Београд, покренула је иницијативу да се организује међународна дечја манифестација под називом ,,Радост Европе”. Европско такмичење дечјих хорова у Београду одржаће се од 2. до 6. октобра.

 

Пројекат „Живот у доба вируса“ подржан је средствима града Врања на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Подели: