Школске поете Данило Стаменковић: Све што радим, радим због себе и своје будућности

Данило Стаменковић, ученик осмог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ из Врања је изузетно свестран ђак, који је, од почетка школовања до данашњег дана, добио преко 50 награда из различитих области – математике, физике, технике и технологије, на литерарним конкурсима из српског језика и књижевности, ликовне културе, познавања саобраћаја, у свим категоријама такмичења, почев од школских, општинских, окружних, републичких такмичења па до међународних литерарних конкурса.

Један је од најуспешнијих ученика од оснивања ове школе до данас. У 2022. години на Светосавској академији, одржаној на Савиндан 27. јануара добио највише признање града Врања, награду „Свети Сава“ у категорији најбољи ученик основне школе у 2021. години. Након тога, на почетку ове године добио је и Похвалу за песму „Врање – сведочанства прошлости, путокази будућности“, на конкурсу који је расписао Град Врање и Kултурно образовни центар Врање поводом 31. јануара Дана града.

На такмичењу из физике, након освојеног првог места на школском такмичењу, освојио је и 1. место на Општинском такмичењу. У току 2021. године освојио је 20 награда (од којих су 4 само са школских такмичења), што је изузетан број у једној календарској години, док је и ове године освојио врло значајне награде, прво место на Републичком такмичењу из Технике и технологије са максималним бројем бодова,  прва места на Окружним такмичењима, из хемије и физике, и треће место на Окружном такмичењу из српског језика и књижевности. Такође има још 30 награда и освојених места на такмичењима из претходних година.

И ова школска година је успешна за Данила. На литерарном конкурсу Дечјег културног центра Београд под називом „Србија, доживи“ освојио је прво место за истоимену песму. Овај конкурс био је у оквиру манифестације ,,Дани традиције“ која се одржава на Дан српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића у Београду.

Данило воли да пише и да се бави спортом. Тренирао је тенис три године а своје слободно време проводи са другарима.

Своју прву песму написао је рано, у другом разреду. На конкурсе је почео да шаље песме на наговор своје учитељице и наставнице српског језика. Инспирацију пронализи свуда, у свему што га окружује.

-Све што радим, радим за себе и своју будућност, тако да морам да се трудим – каже Данило.

Пројекат „Школске поете“ је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подели: