Изазов је доћи до њега Споменик природе „Вражји камен – Просечник“

Једна од важних привредних грана која је претрпела велику штету због пандемије вируса корона у целом свету, па и на југу Србије је туризам.

Општина Трговиште има реално добре могућности да развој туризма усмери у добром и одрживом правцу. Пост ковид опоравак туризма донео је нове приоритете. Много више пажње посвећено је безбедности самих путника, а туристичке дестинације мораће да се ребрендирају.Туризам се окреће одрживом развоју и у локалним понудама. Захтеваће од туристичких дестинација све већу бригу о животној средини и природним ресурсима, а све већа пажња ће се посвећивати активном, културном и медицинском туризму.

-Вражји камен – природни феномен

Што се тиче природних потенцијала, општина Трговиште их има у изобиљу, а најзначајније су дестинације око Вражјег камена и реке Пчиње. Вражји камен је природни феномен настао ерозијом стена. Налази на крајњем југоистоку Србије уз границу са Бугарском  и Републиком Северном Македонијом, удаљен 5 км од Трговишта у непосредној близини планинског села Доња Трница.

Много је легенди како је настао Вражји камен. Мештани Горње Пчиње препричавају једну од њих, по којој су ђаволи намеравали да преокрену ток Пчиње да тече према Бугарској, па су покушали да споје обале ове реке. Кидали су читаве стене са околних брда, али ћудљиву реку нису успели да укроте. Видевши да су чак и они немоћни, а и камења им је понестајало, упутили су се према косовском Поморављу, у Кончуљску клисуру. И баш ту су наишли на највећу стену. Упртили су је на леђа и вратили се да још једном покушају да победе природу. Успут су често застајали и одмарали се, јер је стена била претешка и за њих. Кад су стигли до села Клиновац зачули су се први петлови. Уплашени да људи не открију њихове намере, бацили су стену поред неке воденице. Тако је, према предању једном, настао Вражји камен. Друга легенда, приповеда о томе да су Пчињани годинама зидали цркву поред реке. Све што би они током дана саградили, ђаволи би током ноћи односили и остављали на Вражјем камену. Наводно су били љути на сељане јер их нису довољно поштовали. И тако је постала црква на Вражјем камену. Река Пчиња је некада давно просекла стену, a стубове, високе до 60 метара, је створила денудација. Налази се на надморској висини око 800 метара, има око десетак камених купа које чине сам Вражји камен. Место се некада звало Просечник.

 

Пројекат „На стазама здравља“  подржан је средствима из буџета општине Тговиште на конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за 2022. годину

Подели: