Црква на Вражјем камену

На једној од тих пирамида је црква Пресвете Богородице или некада позната као црква у Просечнику. То је оно што овом природном чуду даје посебан значај. До цркве води стрма, вијугава стаза. Међутим, овде нико не живи, а у цркви се нико не венчава нити се крсте деца због веровања да је уклета.

 

Постоје две легенде о томе. Према првој легенди: Пчињани су годинама зидали цркву поред реке Пчиње. Све што би они током дана саградили, ђаволи би ноћу односили на Вражји камен. Тако је настали црква на самој купи високој 60 метара. Док, према другом веровању: у давна времена заволели су се момак и девојка из села Доња Трница. Он је био јединац из најбогатије куће у селу, она лепотица из најсиромашније. Њихови родитељи нису прихватали ту љубав. Упркос томе, њих двоје су решили да се венчају. Венчање се одржало уцркви Пресвете Богородице. Кад су изашли из цркве млада и младожења су узјахали, према обичају, окићене коње. Међутим, његов коњ, уплашен од вике и дешавања сватова, појурио је према провалији и сурвао се, заједно са младожењом на леђима. Видевши то, млада је скочила са свог коња, потрчала према литици и без размишљања скочила. Тако се весеље нажалост претворило у жалост.

Од тада се, тврде Пчињани, у овој цркви више нико никада није венчао, нити је неко дете крштено. Упркос легендама и причама о томе како да је ово место уклето, народом се проширило и веровање да боравак у овој цркви лечи неплодност. Није редак случај да нероткиње долазе и када нема никог у цркви настружу мало праха са неке од фресака и да то кући пију, верујући да ће потом добити наследника. Иако је црква посвећена Богородици, мештани подједнако негују култ и Свете Петке.

Фото: Врањска плус

Општина Трговиште је богата планинским венцима и бројним водотоковима, као и богатом флором и фауном, тако да има све предуслове за развој руралног, сеоског, односно етно туризма и да јача конкурентност своје понуде.У наредном периоду значајне активности ће бити усмерене на опоравак ове привредне гране, а тамо где постоје потенцијали и на понуду нових туристичких производа. Много је разлога да се туризам у општини Трговиште у будућности сматра делатношћу са изразитим шансама за развој, како због великог броја природних туристичких ресурса, који су у смислу нетакнуте природе, све траженији, тако и због њиховог квалитета.

 

Пројекат „На стазама здравља“  подржан је средствима из буџета општине Тговиште на конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања за 2022. годину

Подели: