Школске поете Александра и Андреј Јовић: Математичари који пишу стихове

Лепу писану реч у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Врању негују и воле рођени брат и сестра Андреј и Александра Јовић.

Андреј Јовић

Андреј је ученик VIII/1 разреда, а Александра VI/2. Редовно прате и учествују на свим литерарним конкурсима. Пишу поезију и увек освоје једно од три прва места. Њихове песме су део многих зборника различитих Културних центара у Србији.

Андреј освојио награду на конкурсу „Доста су свету једне Шумарице“ као и на литерарном конкурсу „Врање -сведочанства прошлости, путокази будућности“ који су расписали Град Врање и Културно – образовни центар Врање поводом обележавања 31. јануара Дана града. Поред писања, он је и успешан математичар и до сада има запажене резултате на општинским и окружним такмичењима.

-Ја волим себе да опишем као писца и математичара – каже Андреј који се бави математичким изразима и задацима. У слободно време воли да чита књиге и пише песме, јер га писање стихова смирује. Не сећа се када је написао своју прву песму, мисли да је то било у другом или трећем разреду, али ти стихови нису били за такмичење већ су настали из забаве. Такође, овај паметни и талентовани младић воли да се бави и спортом, тако да у слободно време игра кошарку са својим друштвом, дружи се и излази.

-Српски и математика јесу различити предмети, али уз довољно вежбе труда и рада све може да се постигне. За писање песама немам неку посебну инспирацију, желим само да помогнем својој сестри и да њу инпиришем да и настави да пише. И моја сестра Александра Јовић је такође као и ја освојила пуно награда и бави се математиком.

Желим да упишем Гимназију „Бора Станковић“ кад завршим основну школу, само нисам сигуран који смер. Размишљам се између природног математичког или ИТ смера. Једног дана волео бих да будем програмер – каже Андреј и додаје да не зна да ли ће наставити да пише стихове јер то зависи од много тога. Сматра да је потребна воља за поезију, а он је има јер га управо она смирује.

Каже себи да иако не успе у нечему рецимо да освоји неко место на такмичењу или не освоји неку награду да је и то део успеха и да ће успех свакако доћи.

За серијал „Школске поете“ Андреј је припремио да прочита своје две омиљене песме „Ја и ђаво“ и „Свети Сава кроз векове гледа“ које је написао за литерарне конкурсе а припремио је и једно лепо изненађење за своје школске другове. Написао је песму за своје одељење под називом VIII/1.

Александра Јовић

Његова сестра Александра Јовић иде у шести разред исте школе, „Бранко Радичевић“. И ова девојчица воли математику и поезију. У своје слободно време вози ролере и тренира кошарку, а такође воли да излази са другарицама. Не сећа се, баш као и њен брат, када је написала своју прву песму. Мисли да је то било у другом разреду и то не за конкурс већ из забаве. Ти први стихови били су намењени мами – тема је била „Најбоља мама на свету“ док је прву награду за свој таленат освојила у трећем разреду.

-Пишем у слободно време кад завршим са школским обавезама. Волим да пишем о свему што је око мене а лепа реч ме инспирише. Посебно ме инспирише и мој брат који има бројне награде и поред кога сам и ја почела да пишем – каже Александра и додаје да још увек није размишљала о будућности јер сматра да за то има још увек времена. Тек је шести разред и тренутно размишља о школи и учењу.

-Морам да радим на себи. Увек ће постојати особа која ће бити поред мене, а то су моја породица и мој брат који ће увек да ме подстакну да радим оно што волим и желим.

Александра је прочитала стихове својих песама од којих једна носи назив „Песма о Влади“ а друга „Свети Сава“.

Пројекат „Школске поете“ је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подели: