Школске поете Јована Костић: Моје две велике љубави су глума и позориште

У оквиру медијског пројекта „Школске поете“ представићемо вам и талентовану и добру децу из Основне школе „Бранислав Нушић“ у Ратају. Једна од њих је Јована Костић која је рођена 3. фебруара 2009. године у врању. Ученица је осмог разреда.

Своје слободно време проводи са другарицама, а код куће воли да чита драмске текстове јер су јој глума и позориште две велике љубави. Омиљена књига јој је „Сумњиво лице“ аутора чије име носи њена школа. Своју прву песму написала је у првом разреду са својом учитељицом и тада је открила свој таленат за писањем. Каже да је поносна на награде које је добила у Соко Бањи за најбољег младог глумца у јакој конкуренцији, на манифестацији ђака и наставника свих школа које носе име Бранислав Нушић у Србији и Републици Српској под називом „Нушићеви хајдуци“. Ове године је њена школа освојила награду и за најкреативније ученике и наставнике, а Јована је награду за најбољег младог глумца освојила два пута, у петом, а потом и у осмом разреду који сада похађа.

Представили су се комадом „Госпођа министарка“ и учествовало је деветоро ученика.

Циљ ове манифестације је унапређење и промовисање културе, уметности и књижевности, кроз очување лика и дела Бранислава Ђ. Нушића, а програм у којем учествују све школе које носе његово име садржи избор најбоље изведене ђачке представе на тему Нушићевих дела, такмичење у познавању живота и рада Бранислава Нушића, такмичење у оријентацији и у умешности израде аутопортрета-фотографије (selfie), округли сто и стручне радионице за професоре и наставнике школа учесница као и пратећи културно-образовни програм.

Јована воли и да рецитује ако и билогију и физичко васпитање. Омиљени писац јој је и Десанка Максимовић.

-Своје слободно време проводим са својим другарицама. Имам три најбоље другарице и са њима излазим сваки дан. Играмо одбојку, причамо о песмама, другарству, о свему, не кријемо ништа једна од друге – каже Јована која нам је прочитала свој прозни рад под називом „Књига је мој најбољи пријатељ“.

Након основне школе, ова талентована девојчица планира да упише Економско трговинску школу у Врању, а потом и Полицијску академију зато што жели да се бави овим послом. А размишља и о томе да постане и глумица. Себи увек каже: „Јована не одустај од својих снова“.

Пројекат „Школске поете“ је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подели: