Бели мост у Врању чува вечиту легенду о трагичној љубави

Телевизија Врањска плус је у оквиру образовног програма у серијалу документарно – играних емисија под насловом ,,На бранику историје“ упознала гледаоце са историјским и споменицима културе на подручју града Врања. Једна од прича била је и легенда о Белом мосту и трагичној љубави туркиње Ајше и српског пастира Стојана.

Врање је, попут Вероне, имало двоје који су се волели, а њихова љубав је подарила граду вечиту легенду. Према легенди, Селим-бегу је пророчица рекла да ће његова кћи да се заљуби у хришћанина. Желећи то да спречи, он је своју кћи, лепу Ајшу држао затворену у кући. Ајша се заљубила, најпре у звук фруле сиромашног пастира Стојана, који је сваког дана пролазио крај њене куће гонећи стадо на пашу, а потом и у лепог младића.

Ајшини родитељи су од спремљеног мираза за њену удају саградили мост. Према неким казивањима мост је подигла мајка туркиње Ајше у спомен несрећне љубави њене ћерке и српског пастира Стојана. Подигнут 1844. године, Бели мост или мост љубави је изграђен са свим карактеристикама оријенталног начина градње и обликовања, а данас је један од најпосећенијих туристичких објеката у Врању.

Недалеко од Белог моста, поред Врањске реке је и невелика црква посвећена Светој великомученици Петки Трнови. Ова црква у народу је позната и као Крстата џамија и чува занимљиву историјску причу.

Бели мост у Врању представља непокретно културно добро, као споменик културе, налази се на грбу града Врања.

Подели: