Засаде кукуруза пратило променљиво време – период сетве одлучујући фактор за приносе

Приноси кукуруза ове сезоне зависиће од тога да ли је сетва била раније или касније. Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне, саветодавне и стручне службе у Врању рекла је да се очекују приноси изнад 6 тона по хектару.

Обилне кише у јуну, па сушни период у јулу одразили су се на повртарске културе. Мало умереније време током августа учинило је да се ситуација код кукуруза стабилизује. Ипак различито је стање у зависности да ли је сетва била раније или касније.

Фото: Врањска плус

-На парцелама где је била нешто касније сетва кукуруза, кукуруз је у добром стању, поготово код каснијих ФАО група зрења, међутим тамо где је нешто раније била садња и где су хибриди раније ФАО група зрења, морам да кажем да ће ту ове високе температуре јула месеца узети данак и ту неће бити неких приноса. Што се тиче у глобалу можемо рећи да пољопривредни произвођачи коју су применили све агротехничке мере, који су радили онако како смо их ми саветовали, имаће сигурно принос кукуруза изнад 6 тона по хектару – рекла је Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Врању.

Кукуруз није у проблематичном стању све док не дође до подгоревања доњег листа испод клипа кукуруза, каже Лазовић Ђоковић.

-Где је лакше, песковитије земљиште тамо је дошло до подгоревања и сигурно неће се остварити принос. Ми увек апелујемо на пољопривредне произвођаче да припреме земљиште, да воде рачуна о типу земљишта, да то буде близу речних токова, да то буду земљишта добрих хемијско – физичких својстава. Да се одради добра претсетвена припрема земљишта, то је веома важно да би корен отишао у дубље слојеве да би могао да извлачи воду из дубљих слојева. Ове године смо имали довољно падавина, било је падавина на том слоју земљишта до једног метра. На земљиштима типа смонице ће бити 8, а биће и рекордних приноса као што је Корбевац, Врањска Бања, тамо где је могућност наводњавања, биће приноси и преко 10 тона по хектару – нагласила је Лазовић Ђоковић.

Силажа постаје све значајнији извор квалитетне кабасте сточне хране. А ево како одредити да ли је кукуруз спреман за силажу.

-Најбољи метод за утврђивање времена када треба да се ради силажа да се преполови клип кукуруза, да се ноктом кажипрста убоде у зрно и ако остане траг као при убоду у восак то значи да је тај кукуруз у фази воштане зрелости да има 30 -35 одсто суве материје. Други метод утврђивања воштане зрелости је да се исто клип преполови да се погледа млечна линија. Ако је млечна линија, она је мало жућа, она раздваја тај тамнији и светлији део на зрну. Уколико је на једној трећини од врха онда може да се ради силажа.

Како су нам рекли из Пољопривредне, саветодавне и стручне службе у Врању, кукуруз је засађен на 10 хектара површине у Пчињском округу.

Подели: