Одређивање нивоа влаге у кукурузу битно за бербу

У Пољопривредној саветодавној и стручној служби поседују апарат за мерење влаге у зрну – ручни покретни влагомер. О томе како се одређује да ли је кукуруз спреман за бербу и колики ниво влаге треба да буде говорила је за ТВ Врањска плус Марија Јањић из ове службе у Врању.

У зависности од тога да ли пољопривредни произвођачи кукуруз користе за силажу или у клипу и зрну, берба је раније или касније и влага у кукурузу је различитог процента. Одређивање нивоа влаге од великог је значаја за очување нутритивне вредности кукуруза.

Фото: Врањска плус

– За силажу се кукуруз бере далеко раније, док је надземна маса кукуруза зелена, док је кукуруз у воштаној зрелости. Тада он има највећу хранљиву вредност за припремање силаже. Што се тиче бербе кукуруза у клипу и зрну о чему говоримо с обзиром да је кукуруз у пуној зрелости. Кључно је одредити проценат влаге у зрну кукуруза, односно он не сме да буде изнад 24 одсто како би кукуруз био безбедно складиштен – истакла је Јањићева.

У Пољопривредној, саветодавној и стручној служби у Врању поседују апарат за мерење нивоа влаге у зрну – ручни покретни влагомер, тако да пољопривредници могу донети своје узорке кукуруза на испитивање. Јањићева је на терену демонстрирала начин мерења влаге у зрну кукуруза.

-Имамо покретни ручни влагомер који нам служи за одређивање процента влаге у зрну кукуруза али и пшенице и других житарица. На самој парцели можемо да очитамо вредност влаге у зрну кукуруза и да кажемо да ли је моменат добар за бербу или уколико је произвођач у том тренутку изашао у бербу а влага је већа, предлажемо досушивање кукуруза, такође битно је да се кукуруз бере након дужег сунчаног и сувог времена. Није га добро брати након кише јер се повећава влага у самом зрну – рекла је Јањићева.

Једна од битних ставки је и начин складиштења кукуруза. Препоручује се да садржај влаге буде испод 24 одсто.

-Морамо да обратимо пажњу и на неке друге ствари приликом складиштења  а то је да из складишта, из кошева, изнесемо род из претходне године, детаљно очистимо складиште, дезинфикујемо. Да приликом уноса овогодишњег рода у складиште елиминишемо клипове на којима примећујемо оштећења од инсеката или нека друга оштећења од птица. Да род који унесемо у складиште повремено проверавамо. Оно што је битно да је складиште осносно кош, постављен на промајно место, где имамо добро проветравање како не би дошло у току времена складиштења до појаве веће влаге и насељавања микроорганизама и појаве микотоксина на кукуруза – истакла је Марија Јањић.

Како су нам рекли из Пољопривредне, саветодавне и стручне службе у Врању, кукуруз је засађен на 10.000 хектара површине у Пчињском округу.

 

 

 

Подели: