Дејан из Моштанице има рецепт за сетву и кад је сушан период

Дејан Ивановић из села Моштаница на свом пољопривредном газдинству обрађује 6 хектара земљишта. Јечам, кукуруз, соја и нешто од поврћа нађе своје место на њивама овог вредног човека који поред пољопривреде обавља и посао медицинског техничара у Здравственом центру у Врању. Ми смо посетили његово газдинство и разговарали са њим о сетви.

Временски услови ове јесени не погодују ратарима. Сушан период онемогућавао је орање и припрему земљиштва за сетву током октобра. Међутим Дејан Ивановић из села Моштаница надомак Врања тих проблема нема. Он је кренуо у сетву јечма крајем октобра а све зато јер одмах након жетве и проласка комбајна заорава своје њиве.

-На овој парцели ради се монокултура јечам на јечам уз адекаватно додавање Н:П:К минералног ђубрива. Имамо једно неписано правило, да после жетве, после завршетка жетве комбајном, првом приликом када постоји техничка могућност ми пооремо ту парцелу тако да она у току лета ферментише. Прве ситне падавине током јесени могу довести до тога да може да се обради тракторском фрезом, како би се опет засејала за идућу годину. Пре него што се уради механичка обрада земље треба се додати одређено минерално ђубриво. У некој количини 250 килограма по хектару убачено је Н:П:К (161616) ђубриво растурачем односно циклоном и после тога механички обрађено што је сишло на неку одређену дубину на дохват кореновог система јер сва минерална ђубрива сем азота, тамо где се убацују у земљишту тамо и остају – истакао је Дејан Ивановић из Моштанице.

Овај вредни домаћин који се пољопривредом бави паралелно са сталним послом медицинског радника у Здравственом центру у Врању урадио је и један експеримент. На једној од својих њива где је у претходној сезони засадио кукуруз, изфрезирао је земљиште и планира да тако без орања изврши сетву.

Фото: Врањска плус

-Новитет у свему томе је што ћемо ми ове године пробати сетву житарица тачније јечма без орања. Овај део који видите је обрађен тракторском фрезом, међутим недостаје можда још пар центиметара влаге како би идеални услови били створени за следећу културу која ће доћи овде. Тренутно је обрађено неких десетак центиметара површине земљишта, уситњено механички, убачено Н:П:К ђубриво што им је основа за живот будуће културе – објаснио је Ивановић.

Ивановић је један од ретких пољопривредника на југу Србије који на својим њивама гаји соју.

-Можда сам једини у овом крају од Предејана до Прешева, волим тако да се нашалим, који се бави производњом соје. Врло је захтевна за производњу, тражи специфичне услове, почев од самог одабира сорти које ћемо гајити, до начина заштите од корова и одређених болести па до саме жетве јер соја не може да се жање кад ми хоћемо него кад она буде у техничкој зрелости. То значи да када се прве махуне буду отвориле, сутра морате отићи на жетву без обзира на временске прилике. Иначе ако закасните два дана све може да остане у њиви – истакао је Ивановић.

На газдинству Дејана Ивановића по два хектара земље су под кукурузом и јечмом, један хектар предвиђен је за соју док је један хектар намењен повртарству. Житарице које произведе на свом имању користи за исхрану товљеника које такође узгаја.

 

Подели: