Отворен Седми пчеларски сајам – у Спортској хали као у кошници

У Спортској хали у Врању одржава се Седми пчеларски сајам југоисточног балкана „Отворени Балкан“ који је привукао велики број посетилаца и излагача. На отварању сајма говорили су државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србиjе Братислав Ћирковић, заменик градоначелник Врања Милан Илић и председник СПОС-а Родољуб Живадиновић. Присуствовао је и градски већник за пољопривреду Небојша Стаменковић.

У великој сали позициониране су углавном фирме које се баве производњом пчеларске опреме док су у малој сали пчелари који нуде различите врсте меда и пчелињих производа. Цена за теглу меда креће се око 1200 динара.

На сајму ће бити одржана стручна предавања из области пчеларства. Прво предавање на тему ,,Климатски паметно пчеларство“, одржаће др вет. мед. Златко Томљановић из Хрватске. Након тога, од 12.30 сати  дипл. инж. Иван Смајловић из Панчева одржаће стручно предавање на тему ,,Технолошке иновације у анализи меда: еим-ирмс за детекцију економских превара у меду“. Од 16 сати биће организован и округли сто за председнике пчеларских удружења и пчеларских савеза из целог региона. Сајам ће бити отворен до 19 сати, а улаз је бесплатан за све посетиоце.

Сајам организују Савез пчеларских организација Србије и Град Врање у сарадњи са Европским пчеларским савезом (ЕБА), Савезом професионалних пчелара Грчке, Савезом удружења пчелара Републике Српске и Националном федерацијом пчелара Албаније уз подршку Друштва пчелара ,,Матица“ Врање.

Подели: