Српска православна црква и верници данас прослављају велики празник Крстовдан

Српска православна црква и верници данас прослављају велики празник Крстовдан. То је дан кад је пронађен и ископан Часни крст на Голготи и дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста.

Овај празник се обележава два пута годишње што говори колико је значајан. Обележава се 18. јануара и 27. септембра у знак сећања на проналажење крста на коме је распет Исус Христос. Најважније правило које би свака одрасла особа требало да испоштује на овај дан је да га проведе у посту и молитви.

Пост је обавезан и то сухоједење који се према строгости или начину уздржавања налази на другом месту свих постова, након потпуног уздржавања од сваке врсте јела и пића (чак и воде). Сухоједење подразумева узимање суве хране или само хлеба и воде, једанпут на дан.

Прави пост има две стране, телесну и духовну и састоји се како у уздржању од мрсне хране тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, умножавању молитава, доброчинстава и вршењу свих еванђелских врлина. Стога свети Василије опомиње: „Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела“. Пост обуздава сластољубље и стомакоугађање.

Подели: