Матурант Гимназије Ђорђе Димитријевић на Еду Вики кампу 2018.

Википедија, највећи колаборативни пројекат на свету, спроводи се на око 300 језика са циљем да се обезбеди  слободан приступ знању и образовању. Већ 12 година у Србији се развија образовни програм Еду Вики камп који је намењен ученицима завршних година средње школе и студентима.

Ове године Еду Вики камп се одржава од 6. до 10. августа у Сремским Карловцима и на њему учествује 13 полазника из Србије. Међу њима је и матурант Гимназије, будући студент фармације Медицинског факултета у Нишу, Ђорђе Димитријевић.

Димитријевић каже да је за Камп сазнао сасвим случајно и пријавио се зато што је желео да буде упућен у организацију Википедије Србије, да покуша да јој се прикључи, али и да стекне нова искуства. Захваљујући томе што је ранијих година учествовао у различитим Еразмус плус пројектима и што се бави фотографијом већ неколико година, позван је од стране организатора као једини средњошколац са југа Србије.

-Еду Вики камп пружа обуку за коришћење и уређивање, представљање Википедије у академским круговима, едукацију о корисничким правима и остваривању партнерстава. Програм Кампа је разноврстан, обухвата фото-туре у Новом Саду и Сремским Карловцима, уређивачке маратоне, тим билдинг и многе друге активности. Након ове едукације, планирам да наставим рад на уређивању Викимедије као волонтер, наравно, у складу са својим слободним временом, пошто ми предстоје обавезе на Факултету – каже Ђорђе Димитријевић.

Није случајно да је матурант Гимназије позван од стране организатора да буде једини представник са југа Србије, имајући у виду пре свега његова интересовања, жељу са усавршавањем и напредовањем.

-У току школовања његова интересовања била су усмерна како на истраживачки рад, тако и на такмичарски где је имао запажене резултате – рекла је директорка врањске Гимназије Сузана Мишић Станковић

Share.