Смањена продаја клима уређаја

Прича о клима уређајима обично буде актуелнија у ово доба године. Њихов значај је велики јер нам омогућавају да се осећамо свеже и активно чак и у најекстремнијим спољашњим условима. Иако је лето пријатније када су укључени, ниске температуре су овог пута условиле слабију продају овог расхладног уређаја како у Србији, тако и у Врању.

Kлима уређаји хладе ваздух у просторији користећи закон физике под називом фазна конверзија. Када врућ ваздух кружи преко хладног, ова једињења апсорбују топлоту док прелазе из течног у гасно стање. Како би хлађење било ефикасно, клима уређај их поново враћа у течно стање користећи високи притисак. У том процесу, ослобађа се топлота која се, захваљујући спољашњој јединици, избацује напоље. Како се гас хлади, он се враћа у течно стање и онда се цео процес понавља.

Брендови клима уређаја који се продају у Србији заступљени су и на иностраном тржишту. Прво на шта купци треба да обрате пажњу приликом куповине јесте квадратура простора који треба да се хлади, а следећи битан сегмент је енергетска класа.

Постоје две врсте клима уређаја: сплит – обичне и инвертер – које штеде електричну енергију. Варљиво лето утицало је на Врањанце, па они често користе алтернативне начине хлађења.

Одржавање и сервисирање клима уређаја је битно како из здравствених, тако из техничко безбедносних разлога. Најбољи период за то је предсезона хлађења (од марта до маја) или предсезона грејања ( од септембра до новембра месеца). Сервис климе треба радити једном годишње а у прометним улицама, продавницама, пословним објектима и сервер собама и два пута годишње.

Share.