Симоновић: Фестивали су прилика да наши чланови искажу креативност

Чланови драмске секције Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању учествују на 43. фестивалу културно –уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије који се ове године одржава у Косовској Митровици у суботу 25. маја.

-На фестивалу чланови драмске секције Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању представиће се са две етиде „Давид и голијат“ и „Фејсбук“ у режији Трајчета Георгијева са којима организација сарађује последњих осам година. Драмска секција постоји од 2007. године када су први пут наступали и извели представу „Аска и вук“. Чланови секције су јако заинтересовани за фестивале јер им је то прилика да искажу креативност, своје емоције и да покажу да они и поред тога што имају оштећење слуха могу да раде исте ствари као и чујући људи – рекла је Снежана Симоновић, секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању.

Након фестивала стваралаштва глувих и наглувих Србије у Косовској Митровици, чланове Међуопштинске организације у Врању очекује и P(h)antomfest који се организује ове године осми пут.

-Међународни фестивал пантомиме покренут је са циљем да се кроз уметност, у овом случају пантомиму, избришу разлике између глувих и чујућих људи. Идеја је да се фестивал одржава сваке године, да расте и да се развија и тако укључи глуве особе из земље и региона, као и професионалне пантомимичаре, да би се кроз неколико година кроз међусобну интеракцију, постигао главни циљ фестивала, а то је потпуно брисање разлика међу људима кроз уметност, како код извођача, тако и код публике.

Значај фестивала је трострук. Најпре, указује на пантомиму као ретку и скоро заборављену уметност, нарочито у нашим крајевима. Затим, баца светло на глувонеме особе као посебно угрожену и друштвено невидљиву социјалну групу. И на крају, организује са на југу Србије, економски и културно девастираном и угроженом подручју – стоји на сајту P(h)antomfest-а.

-Поред Феста пантомиме и летње паузе почињемо активно са пробама фолклора за припрему на фестивалу културно – уметничког стваралаштва глувих Србије у фолклору и рециталу. Очекујем да се са фестивала вратимо са бројним наградама као и претходних година – рекла је Симоновићева.

Међуопштинска организација глувих и наглувих у Врању, као једна од најстаријих организација , постоји од 1956. године.

-На територији Пчињског округа има преко 900 особа са оштећеним слухом. Организација глувих и наглувих у Врању данас броји око 180 чланова узраста од две до 83 године,од тог броја 115 члана је са подручја града Врања, а остали су из других општина – истакла је Симоновићева.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања.

Извор и фотографије: Међуопштинска организација глувих и наглувих у Врању

Подели: