Маштоленд на Спортским сусретима освојио треће место

На Спортским сусретима Дневних боравака деце и омладине са сметњама у развоју јужне и југоисточне Србије, који су одржани одржани по јубиларни 10. пут у Лебану, екипа Дневног боравка Маштоленд који функционише при Центру за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању освојила је треће место. Надметало се 15 тимова са преко 150 такмичара. Деца Дневног боравка Маштоленд надметала су се у пет  дисциплина: скок из места, пикадо, обарање чуњева, слободна бацања и шутирање на гол. Екипа Маштоленда на овом такмичењу имала је четири такмичара.

-Деца су у Лебану провела цео дан, који је био организован од пријема где је сваки град односно боравак добио свог водича-волонтера, отварања спортских сусрета дефилеом такмичара и представљањем истих, први круг такмичења, финалног дела, до проглашења победника, прво, друго и треће место, додела медаља, диплома и пехара. Осим учесника који су овојили прва три места, медаље добијају сви такмичари који су учествовали што је још један вид и показатељ да је важно учествовати а не победити, победници су сва деца која у учествовала. Након подела медаља, диплома, пехара, организован је заједнички ручак уз музику, игру, плес, дружење. Ту имају прилике да се поздраве и друже са старим другарима, а и да упознају нове. Домаћин следећих спортских сусрета  је град Бор. Иницијатива за организовање, дружење и такмичење деце и омладине са сметњама у развоју Јужне и Југоисточне Србије потекла је управо из нашег боравка Маштоленда, на шта смо веома поносни из разлога што се показало као добра намера и траје пуних 10 година – каже директорка Центра за развој локалних услуга социјалне заштите Ивана Тасић.

-За децу су ови спортски сусрети од изузетног значаја, због дружења и склапања нових пријатељства, а све у циљу њихове боље социјализације и интеграције у ширу друштвену средину. Наиме, кроз физичку активност развија се њихова моторика, побољшава координација покрета и равнотежа тела, дакле сталним увежбавањем појединих моторичких операција, јача њихово самопоуздање, стабилност и самосталност. Заправо корективним радом доприносимо одржавању и јачању општег здравља особа са сметњама у развоју у физичким активностима и њиховом успешнијем учешћу у свим сферама друштвеног живота – истиче сарадник у Маштоленду, професор физичког васпитања Душан Јовановић.

Јовановић додаје да припреме за спортске сусрете трају током целе године, кроз њихову физичку активност и рекреацију уз стручни надзор који свакодневно имају у боравку.

Стручни радник у Маштоленду дефектолог Маријана Влаховић сматра да је овај одлазак битан за децу.

-Боравак у Лебану протекао у једном одличном дружењу, такмичењу што за децу и све нас представља једно ново искуство. Сам одлазак и такмичење код деце ствара осећај важности и припадности и о свему што се тамо дешавало причаће током целе године, тачније до одржавања нових спортских сусрета – каже Влаховићева.

Директорка Центра за развој локалних услуга Ивана Тасић такође је мишљења да су Спортски сусрети важни за децу не само због дружења, већ због интегрисаности у ширу друштвену заједницу, склапања нових и одржавања старих пријатељства.

Фото: Маштоленд

-На тај начин њихов друштвени живот постаје богатији и квалитетнији. Циљ такмичења није победа, већ дружење, учествовање, надметање и за свако дете је једно велико искуство. Спорт сам по себи је веома битан и важан за нашу децу, за њихово психофизичко стање и опште здравље. Сама припрема пред одлазак, одлазак и организација оваквих сусрета, деци много значи. Срећа и задовољство која се може видети на њиховим лицима говори више од било које речи. Подела захвалница, диплома и медаља њих чини изузетно срећним и даје им осећај мудрости, важности и припадности друштву. Најјачи утисак на њих до сада има организовање заједничког дружење након завршетка спортских сусрета уз, музику, плес, игру – рекла је Тасићева и напоменула да осим такмичења на спортским сустретима деца која долазе у Маштоленд редовно иду на излете, друже се са децом боравака из других градова и општина приликом обележавања значајних датума као што је слава боравка, дан инвалидитета, дечје недеље итд.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Фото: Маштоленд

Подели: