Спортски клуб Бубамара: Искрене емоције деце за сваки поен и освојено место

Спортски клуб за децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ из Врања основан је марта 2008.године. Циљ удружења је побољшање положаја ове популације у друштву, чиме они постају равноправни чланови заједнице.

Фото: Спортски клуб „Бубамара“

-Спортски клуб „Бубамара“ регистрован је за све спортове тако да у оквиру Специјалне олимпијаде његови чланови могу да се такмиче у фудбалу, кошарци, одбојци, стоном тенису, атлетици, пливању и скијању. Број чланова варира и креће се од 30 до 50, а деца су из Врања, Владичиног Хана и Бујановца. Тренутно имамо опрему за све спортове али временом треба све обновити – рекао је секретар и тренер клуба Горан Јаковчевски.

Деци и омладини са сметњама у развоју бављење спортом помаже у менталном и физичком развоју, али и у њиховој социјализацији – наглашава Јаковчевски. Тренинзи се обављају у Школи за основно и средње образовање “Вуле Антић” у Врању која се бави се образовањем и васпитањем ученика са сметњама у развоју. Према његовим речима, сарадња са родитељима је од великог значаја. Такође, сарадња са локалном самоуправом је одлична.

Прво интернационално такмичење везано је за Атину, када су деца 2011. године учествовала на прву Светску олимпијаду.

Фото: Спортски клуб „Бубамара“

-Наша деца су обишла свет. Америка, Белгија, Аустрија, Пољска, Немачка, Емирати су само од неких држава где су наши спортисти учествовали на различитим такмичењима. Након одржане Специјалне олимпијаде Србије где је  Град Врање био домаћин, очекује нас до краја године такмичење у Крагујевцу, Новом Саду и Лесковцу Следећа зимска Олимпијада биће одржана за две године, док ће 2023. године у Берлину бити одржана летња Светска Олимпијада – истакао је Јаковчевски. Овај клуб је чланица Олимпијаде већ 15 година.

Врањски Спортски клуб за децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ има одличну сарадњу са Одбојкашким клубом „Панда“ из Врања. Током утакмица заједно пролазе кроз победе а и поразе. Деца за сваки поен, медаљу и својено место дају искрене емоције. Наредне године наш клуб биће домаћин у бич волеју. Секретар и тренер Спортског клуба а децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ Јаковчевски, позвао је децу која су у инклузивном образовању да дођу на тренинге, да се друже и постану чланови клуба.

Извор и фотографије: Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама Врање

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања.

 

 

 

Подели: