Маштоленд – место за сву децу

Маштоленд – Дневни боравак за децу и младе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама основан је 5. новембра 2007. године. Функционише у оквиру Центра за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању. Капацитет је петнаесторо корисника, али овај број варира у зависности од периода и здравствено – емотивног стања деце која долазе. О важности и колико је потребно да овакав вид Дневног боравка постоји говори и чињеница да постоји листа чекања. Са децом у Дневном боравку раде дефектолози, професор физичког васпитања и неговатељ.

– Дневни боравак за децу и младе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама као услуга социјалне заштите представља посебну организациону јединицу – услугу ЈУ Центар за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању, где се деци и младима са сметњама у развоју обезбеђује васпитање и припрема корисника за једноставан рад и бригу о себи. У Дневном боравку укључене су следеће категорије корисника: особе са менталном ретардацијом, комбинованим сметњама, аутизмом, дауновим синдромом и первазивним развојним поремећајима. Основни постулат од кога се креће у раду са особама ометеним у развоју јесте и чињеница да се умерено ометени у развоју могу васпитавати и образовати, а тежи и вишеструко ометени у развоју васпитавати и припремати за једноставан рад и бригу о себи. – стоји на сајту Центра за развој локалних услуга социјалне заштите.

Деца и млади који бораве у Маштоленду имају обезбеђен превоз од куће до боравка и назад. Њима је обезбеђена и здравствена заштита односно праћење здравственог стања док бораве у Маштоленду као и један оброк – ужина. Боравак у Маштоленду је бесплатан. Стручни тим који је свакодневно са децом труди се да им омогући квалитетно и садржајно време кроз креативне, ликовне, литерарне и музичке радионице. Организују се вежбе фине моторике, вежбе прецизности, друштвене игре а заједно се прослављају и рођендани. Ради се на очувању већ постојећих способности и на развоју нових код деце.

Оно што са поносом истичу јесу Спортски сусрети дневних боравака јужне и југоисточне Србије. Маштоленд је био иницијатор ових сусрета и први су одржани баш у Врању 2010. године, а сваке године Спортски сусрети одржавају се у другом граду, ове године биће у Бојнику.

Деца посећују једном месечно Ликовну радионицу у оквиру Народног универзитета, манифестације у граду, а нађе се времена и за по који заједнички одлазак у кафић. Из Маштоленда истичу да имају одличну сарадњу са школама и вртићима. Сваког 9. децембра у Маштоленду атмосфера је свечарска. Тада корисници и запослени обележавају славу Дневног боравка, Светог Стилијана. Освећује се и реже славски колач, вино и жито а онда следи послужење и дружење.

Маштоленд није обични Дневни боравак где деца и омладина ометена у развоју проводе по неколико сати дневно. То је место међусобне подршке, разумевања, дружења и љубави. Место где су сви различити а исти, место где су сва деца подједнако лепа и вредна. Као такав неопходно је његово постојање, развијање и проширење у будућем периоду.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Извор и фотографије: www.cszvr.org.rs

Подели: