ШОСО „Вуле Антић“ у Врању: Друштво треба да схвати да и ми постојимо

Школу за основно и средње образовање “Вуле Антић” у Врању која се бави се образовањем и васпитањем ученика са сметњама у развоју похађа 96 ученика од којих су 12 на кућној настави због вишеструке ометености. У Владичном Хану постоји истурено одељење ове школе које броји три ученика.

Некадашња Специјална школа основана је 11. јула 1970. године одлуком Скупштине општине Врање. Формирана су шест одељења са 61 учеником на две различите локације. Глува и наглува деца похађала су наставу у просторијама које су се налазиле код данашњег Педагошког факултета док су друге просторије за децу са сметњама у развоју биле код некадашњег Радничког данашњег Народног универзитета.

Школа добија своје просторије 1980. године и почиње са радом 1. септембра. Школске 1994/95. Одлуком Владе РС формирана је средња школа и спојена је са основном школом и тада добија данашњи назив Школа за основно и средње образовање „Вуле Антић“.

– Школа ради у специфичним условима. Многа деца у чијем развоју и образовању можемо да помогнемо нису наши ђаци. Код нас долазе деце са тежим сметњама и ми се трудимо да наш програм прилагодимо њима. Свака три месеца радимо контролу напретка и могу да се похвалим да смо једна од најбоље оцењених школа у Србији. Што се тиче техничких услова, ми имамо једини сензорни кабинет (простор у којем деца са посебним потребама могу да развијају своје сензорне вештине, да се релаксирају и ослободе стреса и напетости). Циљ нам је да проширимо тај кабинет јер имамо децу која долазе ради подршке у нашу школу на један дан или један час.

Такође, имамо и Монтисоријев кабинет који је отворен пре три године и стално се проширује. У њему се налази сет дидактичких средстава и играчака који помажу деци у развоју њихових моторичких способности деце.

КСАФА-Д апарат Фото: Врањска плус

Имамо добру сарадњу и Фондацијом „Осмех на дар“ из Београда која је прошле године школо донирала је логопедски Ксафа-Д апарат за децу са сметњама у развоју  који побољшава квалитет логопедског третмана и омогућава рану детекцију и дијагностику, а уз то значајно скраћује време санирања логопедског проблема. КСАФА-Д апарат је дијагностичко–терапијско–едукативни апарат намењен раној дијагностици и хабилитацији деце са различитим поремећајима: слуха, говора и језика, когнитивног и емоционалног развоја, понашања, учења и социјализације- каже директор ШОСО „Вуле Антић“ у Врању Небојша Цветковић.

Према његовим речима, сарадња са родитељима је од великог значаја. Укључени су у процес образовања и многи ученици долазе у пратњи родитеља и персоналних асистената, који су цео дан у школи која је обезбедила простор за њихов боравак.

-Такође, сарадња са локалном самоуправом је одлична. Недавно смо уз њихову помоћ купили интерактивну таблу која је од велике помоћи у настави. Ми смо једина школа у Врању која има школски аутобус и превози децу од куће до школе са девет локација и враћа их назад. И оно што морам да истакнем да први пут од ове школске године наши ученици добијају бесплатне оброке и то опет захваљујући ангажовању локалног руководства – истиче Цветковић.

Школа за основно и средње образовање Вуле Антић у Врању обележава Светски дан особа са аутизмом. Ове године су 2. априла организовали уличну акцију са Удружењем „Говори гласно“. Ђаци ове образовне установе учествују у свим манифестацијама у граду. Приредбе припремају чланови драмске и рецитаторске секције.

Мађионичарском представом обележили су и 21. март Светски дан особа са Дауновим синдромом. Пригодном програму присуствовали су ученици са родитељима, запослени као и многобројне званице.

-Ови догађаји су важни за сву децу, њиховој срећи нема крају када су део важних догађаја и то је један од начина да се и остала деца упознају са њиховим здравственим проблемима и схвате да то није препрека за њихово дружење. Друштво треба да схвати да и ми постојимо – објашњава Цветковић.

-Нашој школој је потребан Дом у коме би била смештена деца са сметњама у развоју јер смо ми школа регионалног карактера. Многа деца из Врања се школују у Нишу јер тамо постоји школа која једина има Дом за смештај децр са сметњама у развоју. Дом у Врању оваквог типа би био пун погодак јер би деца боравила у школи током радне недеље а викендом би била кући – рекао је говорећи о плановима директор Цветковић и најавио да ускоро креће реконструкција школе. Биће замењен кров и комплетна столарија.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Захваљујемо се на сарадњи и уступљеним фотографијама ШОСО „Вуле Антић“ у Врању

Подели: