Удружење „Родитељство плус“ обележава три године рада

Удружење „Родитељство плус“ је невладино и непрофитно удружење, основано ради остваривања циљева у области социјалне заштите, заштите породице, заштите права и интереса инвалидних лица и чланова њихових породица, инвалидне деце и њихових родитеља, самохраних родитеља, самохраних родитеља – инвалида, старатеља и неговатеља инвалидних лица, старатеља и неговатеља који су и сами инвалидна лица, као и осталих грађана који прихватају одредбе Статута и заинтересовани су за побољшање положаја особа са инвалидитетом у друштву, заснивано на социјалном моделу приступа инвалидности и остварење људских права особа са инвалидитетом.

У Србији живи неколико хиљада деце са инвалидитетом, зато је врло важно да постоји удружење за заштиту права и интереса инвалидне деце и чланова њихових породица, за заштиту права и интереса родитеља који су и сами инвалиди. Неретко су родитељи деце са развојним потешкоћама самохрани родитељи, тако да Удружење „Родитељство плус“ укључује све те категорије.

Деци са развојним потешкоћама потребна је стална нега, због чега су родитељи спречени да раде, те немају довољне приходе.

Фото: Гордана Димитријевић

-Зато се наше удружење залаже за усвајање закона из области социјалне заштите, који се често помиње у јавности као Закон родитељ – неговатељ. Тиме законом би се омогућило да родитељи деце са развојним потешкоћама имају иста права као хранитељи, како децу не би морали да дају трећој особи. Закон је изузетно важан. Он се води као елементарно право, постоји свуда у свету осим код нас и важан је јер економски поспешује породице деце са инвалидитетом. Њима је помоћ потребна и у лековима, и у помагалима, вежбању. Те особе једноставно зависе од помоћи другог лица. Законом би била обухваћена деца и особе која имају 100 одсто инвалидитета, па би након усвајања, следећи корак надлежних био и решење за родитеље деце и са мањим степеном инвалидитета – каже председница Удружења „Родитељство плус“ Гордана Димитријевић и додаје да је локална самоуправа направила први значајан корак након врло успешне трибине под називом “Проблеми деце са сметњама у разоју”.

-Формирана је радна група за израду Локалног акционог плана за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији града Врања и у току је његова израда. Тим планом ће бити дефинисане активности, али и надлежности установа, институција и организација које се баве проблемима особа са инвалидитетом. Наше удружење прати те активности и учествује у њима кад год има прилике. Осим тога, за три године постојања “Родитељство плус” организовало је неколико значајних акција – каже Димитријевићева.

Фото ФБ: Удружење „Родитељство плус“

Подељено је преко 60 новогодишњих пакетића деци са сметњама у развоју и ученицима школе у Власу, организована хуманитарна аукција слика за помоћ у лечењу Миљане Ристић Станковић, трибина поводом Дана особа са инвалидитетом под називом „Проблеми деце са сметњама у развоју“. Били су и суорганизатори промоције збирке песама Ане Илић „Утрнуле речи“ и учесници у пројекту „Реци ДА, реци НЕ“.

-Удружење су формирале жене које су учествовале у хуманитарној акцији помоћи породици Стојилковић из Нове Брезовице код Барелића. Након тога родила се идеја да се оснује удружење које би се повезало са сличним удружењима из земље и иностранства. Финансирамо се из донација или преко пројеката – објашњава Димитријевићева.

Удружење „Родитељство плус“ броји око 40 чланова, а све већи број људи је заинтересовано да их подржи у борби да се усвоји закон родитељ – неговатељ. Сарађују и са другим удружењима, а најбољу сарадњу до сада имају са удружењем особа са аутизмом „Говори гласно“ из Врања и удружењем „Срећа“ из Новог Сада.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Захваљујемо се на сарадњи и указаном поверењу председници Удружења „Родитељство плус“ из Врања Гордани Димитријевић

Фото ФБ: Удружење „Родитељство плус“

Подели: