Симоновић: Чланови фолклорне секције МОГН-а у Врању играју душом

Међуопштинска организација глувих и наглувих у Врању једна је од најактивнијих удружења особа са инвалидитетом. Фолклорна секција ове организације побрала је бројне награде на различитим фестивалима игре и песме.

Фото: МОГН Врање

-Фолклорна секција Међуопштинске  организације глувих и наглувих у Врању основана је 2006. године и на почетку је бројала 17 чланова. О успесима фолклорне секције сведоче бројни пехари и дипломе које су чланови Удружења добили на бројним фестивалима и такмичењима. Фолклорна секција Међуопштинске  организације глувих и наглувих учествовала је 2006. године на Фестивалу културно-уметничког стваралаштва глувих у Сомбору где смо се публици представили играма из Шумадије. Годину дана касније успоставили смо сарадњу која траје и дан данас са кореографом Дејаном Цветковићем, рекла је секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању Снежана Симоновић.

Фолклорна група је у то време почела са припремама разних кореографија из Врања.

Фото: МОГН Врање

-Желели смо да постанемо озбиљна и препознатљива група па смо  обезбедили 2007. године мушку и женску ношњу врањског краја. Тада смо имали први наступ са играма из Врања. Наш труд и рад почиње да бележи веће резултате од 2011.године када смо на републичком Фестивалу културно-уметничког стваралаштва глувих и наглувих у Крагујевцу освојили друго место. Од тада, на сваком фестивалу бележимо успех.

Фолклорна секција Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању побрала је бројне симпатије публике и награде на смотрама особа са оштећеним слухом.

-2013. године у Звечану бележимо успех, 2014. године у Београду, 2015. године освојили смо друго место у Крагујевцу, 2017-е треће место у Параћину и 2018. године друго место у Пожаревцу, рекла је Симоновић.

Чланови фолклорне секције Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању припремају се за Фестивал културно-уметничког стваралаштва у фолклору који ће бити одржан новембра у Нишу.

Фото: МНРО Врње

-Кроз сваки наш наступ желимо да публици широм Србије, кроз врањски мелос, представимо град Врање. Број чланова фолклорне секције се креће од 13 до 17 чланова, а до сада је кроз фолклорну секцију прошло тридесетак наших чланова. На свим наступима имамо музичку пратњу од три члана. Наши чланови воле да играју, осећају музику и све што знају да кажу је да играју душом, рекла је секретарка Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању Снежана Симоновић.

 

 

 

 

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Фото: Међуопштинске организације глувих и наглувих у Врању 

Подели: