МНРО: Одолевамо свим искушењима која стоје пред човеком у одређеним друштвеним условима

Социјално-хуманитарна организација под називом Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Врање МНРО, по својој специфичности у раду, оправдала је своје постојање дуго скоро пола века.

Програмске активности овог Удружења базиране су на унапређивању квалитета живота и рада особа са инвалидитетом у локалној заједници, односно у средини у којој живе. У суштини, основна карактеристика свих видова социјално-хуманитарних активности је отвореност према људима у невољи и снажно емотивно усмерење ка тражењу могућности решавања њихових проблема.

Управо такво размишљање потреба других људи, којима је она стварно неопходна је била основа за формирање једног оваквог Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама и њиховим родитељима и породицама, које скоро пола века, пуних 46 година одолева свим искушењима која стоје пред човеком у одређеним друштвеним условима. Друштво је почело са радом у просторијама Специјалне школе „Вуле Антић” у Врању, након тога више пута мењало је локацију, да би 1985. године добило сталне просторије за рад, у свом власништву у Лењиновој улици где се и сада налазе.

Најбољи вид реализације наведених активности су кроз рад Дневног боравка за децу, младе и одрасла лица са сметњама у развоју, „Предах за родитеље и ургентни смештај деце са развојним сметњама и социјално угрожене деце“, „Помоћ у кући“, „Библиотека играчака“ и „Клуб родитеља“.

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама у Врању формирано је 1971. године и обухвата свих седам општина Пчињског округа. Тренутно има око хиљаду чланова, а седамдесет посто њих је са подручја града Врања. У дневном боравку свакодневно од 8 до 14 сати проводи време њих двадесетак, што много значи њиховим родитељима.

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама у сарадњи са Црвеним крстом из Врања ове године, организовало је доделу пакетића за малишане ометене у развоју уочи новогодишњих празника.

-Сваке године се обезбеди до 200 пакетића за децу са сметњама у развоју. То су деца која похађају наш дневни боравак и чланови Удружења са целе територије Пчињског округа – рекла је секретар МНРО Врање Верица Станојковић.

Подршку у овој организацији је поред Црвеног крста, Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама, пружила и Хуманитарна организација „Адра“ из Београда, као и „Коло српских сестара“ из Врања.

Извор и фотографије: Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Врање

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања.

 

 

 

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук