МНРО: Снажна организација која може да се носи са проблемима рањивих група

Удружење за ментално недовољно развијенe особe МНРО у Врању регистовано је на иницијативу родитеља деце са сметњама у развоју, пријатеља и стручњака, као Удружење грађана – социо хуманитарна организација.

Стручна служба Удружења, заједно  са органима Удружења (Скупштина, Управни Одбор, Надзорни одбор, разне Комисије) ради на планирању активности за сваку годину, а све у интересу корисника, чланова Удружења као и њихових породицама. Доноси предлоге, закључке и одлуке како би им пружила неопходну помоћ. Ради на откривању и евидентирању лица са сметњама у развоју, како би у што краћем року остварили права која по закону имају а то је: право на туђу негу и помоћ, школовање, професионална рехабилитација и запошљавање и друга права.

-Да би се постигао што ефикаснији рад, неопходна је сарадња са локалном самоуправом, радним организацијама, школама, Центром за социјални рад, интересном комисијом, Медицинским центром, Месним заједницама и другим организацијама и институцијама на локалу. Стручна служба Удружења има одличну сарадњу и са републичким институцијама, министарствима, Савезом за помоћ МНРО Републике Србије као и Удружењима на територији наше земље – рекла је секретарка МНРО Врање, Верица Станојковић.

Стручна служба и органи Удружења сваке године планирају и усвајају програмске активности за текућу годину.

-Најважније програмске активности Удружења су: библиотека играчака, која ради свакодневно по два сата, клуб родитеља, два пута недељно, индивидуални и групни рад са лицима са сметњама у развоју и њиховим породицама, креативне радионице, ликовне музичке радионице, психолошко логопедске, физиотерапеутске, релаксационо-рекреативне и терапеутске радионице. Поред директног рада са корисницима односно кроз радионичарски рад, Удружење организује и обележава значајне датуме односно празнике са нашим члановима, као што је прослава Новогодишњих и Божићних празника, Дечија недеља, 3. децембар, прослава рођендана наших корисника, организовање излета и екскурзије са члановима и њиховим родитељима и низ других активности – наглашава Станојковићева.

Трећа група активности Удружења су пројектне активности, које обухватају писање и аплицирање пројеката који се односе на директан рад са члановима и њиховим породицама, а које расписује Министарство.

-Удружење за помоћ МНРО у Врању сваке године код Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, аплицира за рад Дневног боравка за децу, младе и одрасла лица са инвалидитетом, тако да можемо на терет Министарства пружамо комплетну услугу нашим корисницима. Поред Дневног боравка Удружење аплицира и за пројекат под називом „Предах за родитеље у ургентни смештај деце са развојним сметњама и социјално угрожене деце“. Ове пројектне активности се одвијају у поподневим сатима и по потреби викендом за разлику од Дневног боравка чије се програмске активности одвијају од 8 до 15 часова сваког радног дана. Сарадња са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је одлична, што се види у конструктивним разговорима, састанцима и договорима, а све у интересу наших чланова – истакла је Станојковићева.

За ових 48 година рада, Удружење за помоћ МНРО је сазрело у снажну организацију која са успехом може да се носи са свим проблемима рањивих група и помогне у њиховом успешном решавању.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Фото: МНРО Врање

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук