Камп „Подржимо породицу“ велика подршка деци са тешкоћама у развоју и њиховим родитељима

Председница Удружења „Говори гласно“ Данијела Савић је са својом породицом боравила на кампу под називом „Подржимо породицу“ који је био организован на Дивчибарима од 25. до 30. јуна захваљујући сарадњи коју има са Удружењем „Мултиарт“ из Врбаса. У кампу је учествовало 150 особа пре свега деца са аутизмом, као и са другим развојним поремећајима и њихови родитељима којима је неопходна  мотивација за интензиван рад са својом децом.

На кампу су поред Врањанаца боравиле и породице из Врбаса, Сомбора, Варварина и Сврљига, Градишке, Новог Сада и Kњажевца. Kомплетан боравак је за све учеснике био потпуно бесплатан.

Камп на Дивчибарама за децу и младе са тешкоћама и њихове родитеље, организовали су фејсбук група „Возачи великог срца Србија“ и четири удружења грађана: „Мултиарт“ Врбас, „Маслачак“ Сомбор, „Заједно до светлости“ Сврљиг и „Сејачи среће“ Варварин.

– Ја сам учествовала са својом породицом на овом кампу први пут. Отишли смо да видимо како то изгледа и било нам је прелепо. Сваког јутра су деца имала моторичке вежбе, обезбеђен ручак а увече смо се сви окупљали и спремали заједно разне посластице за све нас а у тим активностима су учествовала и наша деца што је јако важно за њих. Када вам неко обезбеди смештај, ручак и још ради са вашим детом породица је у потпуности растрећена.

У кампу учествују људу из целе Србије и са разичитим проблемима и онда видите да сте ви заправо срећни. Ја сам увидела да сам ја срећна мајка. Ваше дете хода, не носите га и не гурате га у колицима и онда се запитате како је родитељима и њиховој деци. А притом аутистични спектар прати неколико додатних дијагноза. Било је родитеља који имају по двоје деце са церебралном парализом и осмех на лицу и раде са том децом. Ви можете да помогнете њима зато што ваше дете хода. Видите лепоту дружења, емаптију, ширење љубави и доброте. Нико вас не осуђује и нико вас не гледа попреко зато што ваше дете вришти или плаче или се понаша неадекватно јер само тамо сви исти и једнаки. Најважнији дан на кампу је био 28. јун, када смо прославили велики хришћански празник Видовдан. После литургије у Цркви Светог Пантелејмона у центру Дивчибара, парох цркве Дарко Kрунић је свој деци поделио поклоне, а дружење је настављено у порти испред цркве. Сви су били дивни према нама. Хвала им што су били уз нас и дали нам снаге да наставимо даље. На кампу су се сви опустили и без бриге посветили деци и себи, разменили искуства, упили енергију за боље сутра. Видети онолико осмеха и топлине у њима и поред свега што носи живот, нема цену, схватите да нисте сами и да није ваш проблем најтежи. Пуно ми је срце и душа. Даће Бог да се видимо и следеће године насмејани- рекла је Савићева и додала:

Желим да пошаљем поруку пре свега родитељима који сумњају да њихово дете има неки проблем у раном развоју да се може и да крену на време са радом јер могу да успеју. Да ли је то из аутистичног спектра, или само проблем дислексије, диспраксије или дисафазије да крену на време да раде. Мора да се ради са детом јер је рана интервенција јако битна и може пуно да помогне.

Фото: Удружење „Говори гласно“ Врање

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

 

Подели: