Спортски клуб „Бубамара“ за децу са сметњама у развоју

Специјална Олимпијада је спортско удружење које омогућава особама са посебним потребама бољу интеграцију унутар друштва кроз спорт и спортске активности. Циљ удружења је побољшање свеопштег положаја ове популације у друштву, чиме они постају равноправни чланови заједнице.

Град Врање је био домаћин Специјалне олимпијаде Србије. Учествовали су такмичари из 10 градова у Србији међу којима су били и одбојкаши из Спортског клуба за децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ из Врања. Олимпијаду је званично отворио градски већник за спорт и омладину Ненад Ђорђевић који је истакао да се у екипама налазило и троје деце са посебним потребама.

Ненад Ђорђевић фото: Врањска плус

Одржано је републичко такмичење у женској одбојци и јунифајт како они то стручно кажу где је учешће узело 10 клубова. Систем такмичења у Специјалној олимпијади је другачији у односу на редовна такмичења. Најпре се играју квалификационе утакмице. Обично је у једној екипи троје спортиста и троје деце са посебним потребама. Драго нам је да смо били домаћини једног оваквог такмичења, где су учествовали и малишани Спортског клуба за децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ из Врања и освојили прво место у другој групи – рекао је Ђорђевић.

Председник клуба Горан Цветковић је рекао да је одбојка сама по себи комплексан спорт, врло захтеван и управо због тога је рађена инклузивна или јунифајт одбојка.

–Играло се по свим одбојкашким правилима. Имамо одличну сарадњу са Одбојкашким клубом „Панда“ из Врања, тако да су одбојкашице из тог клуба помогле девојчицама и Спортског клуба „Бубамара“. Током утакмица заједно пролазе кроз победе а и поразе. Наредне године наш клуб биће домаћин у бич волеју.

Горан Јаковчевски фото: Врањска плус

Секретар и тренер Спортског клуба а децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ Горан Јаковчевски, позвао је овом приликом родитеље да укључе децу из осталих редовних школа која су у инклузивном образовању да тренирају са њима. Овај клуб је иначе чланица Олимпијаде већ 15 година.

На отварању Републичког такмичења у одбојци директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић рекао је како је потребно да деца са сметњама у развоју буду више укључена у оваква спортска дешавања.

Прво место у првој дивизији освојила је екипа из Чачка, друго из Зрењанина а треће екипа Јабука. Најуспешнија у другој дивизији била је екипа домаћинa, затим следе Београд па Крушевац. У трећој дивизији прво место припало је Пироту, друго Панчеву а треће Лесковцу. Најуспешније екипе награђене су медаљама. Покровитељ Специјалне олимпијаде Србије било је Министарство омладине и спорта.

Спортски клуб за децу и омладину са сметњама у развоју „Бубамара“ из Врања је регистрован за све спортове тако да се у оквиру Специјалне олимпијаде његови чланови могу да се такмиче у фудбалу, кошарци, одбојци, стоном тенису, атлетици, пливању и скијању.

Следећа зимска Олимпијада биће одржана за две године, док ће 2023. године у Берлину бити одржана летња Светска Олимпијада.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Подели: