Не дискриминише аутизам, дискриминишу људи

Удружење „Говори гласно“ из Врања које окупља децу са аутизмом као и сву децу која имају проблема у развоју формирано је децембра 2013. године. Удружење је најпре бројало пет чланова, а данас их је 30. Поред редовних активности чланови овог удружења обележавају све значајне датуме од којих је за њих најзначајнију Светски дан аутизма.

Да би се скренула пажња јавности на овај поремећај, Генерална скупштина Уједињених нација је 2. април прогласила Светским даном аутизма, који се редовно обележава од 2008. године и отада је учињено много тога како би особе са тим поремећајем могле да имају што лакши и бољи живот.

Ове године, овај дан је обележен у сарадњи са Школом за основно и средње образовање „Вуле Антић“ из Врања са којом имају изузетно добру сарадњу. Уз подршку локалне самоуправе организовали на градском шеталишту акцију поводом овог значајног дана у којој су учествовали и хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Предшколска установа „Наше дете“,  а „Теклас аутомотив“ из Владичиног Хана је обезбедио пригодне поклоне и Удружењу донираo средства у виду дидактичког материјала.

Ово је била прва пројектна активност удружења „Говори гласно“ и како је истакла  Данијела Савић, председница овог удружења, постоје вера и нада да ће се проблеми особа са аутизмом решавати, а свест о аутизму подићи на виши ниво, како у држави, тако и на нивоу локалне самоуправе.

Уз подршку града Врања, Удружење „Говори гласно“ реализује пројекат „Не дискриминише аутизам, дискриминишу људи“. У оквиру реализације овог пројекта одржано је шест трибина у вртићима Предшколске установе „Наше дете“ у Врању које имају за циљ да укажу на значај ране превенције.

Фото ФБ Данијела Савић

-Такође, желели смо да укажемо на велики значај васпитача и њихову улогу у развоју и одрастању сваког детета, а посебно оног које има потешкоће у развоју. За дете је веома важно ако се посумња да има неки проблем да се одмах укључи у социјалну средину, у вртић и главна одскочна даска су управо његови васпитачи. Важно је на који начин ће васпитач приступити свој деци и приступити детету за проблемом. Имамо сјајне васпитаче који толико раде са децом да се до првог разреда уоште не примети да је дете из аутустичног спектра али када се крене на време са радом и зато понављам још једном да је рана интервенција јако битна. Невероватан је осећај када успете да допрете бар до једног родитеља и бар до једног васпитача, онда знате да ово што радите није узалуд и да ћемо ситним корацима стићи до циља – каже Савићева и наглашава да је након трибина по вртићима, пројектом планирано одржавање и шест трибина у основним школама.

-Говорићемо између осталог и о инклузији која је лепо замишљена али без услова. Потребно је више радити на едукацији јер ће све више аутистичне деце бити у редовним школама уколико се не укине инклузија. Зато смо ми ту да помогнемо и укажемо на проблеме. Учимо прво себе, није срамота не знати, срамота је не научити када можете да научите – поручила је Савићева и позвала све чланове Удружења „Говори гласно“ да се пријаве на време за камп „Подржимо породицу“ који ће бити организован и следеће године за децу и младе са тешкоћама и њихове родитеље.

Просторије Удружења „Говори гласно“ налазе се при Епархији врањској захваљујући епископу врањском господину Пахомију.

Фото: ФБ Удружење „Говори гласно“ из Врања

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Подели: