Трајковић: Особама са инвалидитетом треба само мало пажње

Председник Удружења особа са параплегијом из Врања Срђан Трајковић истакао је како особе са посебним потребама на територији града међусобно изузетно лепо сарађују и да не знају за проблеме при комуникацији.

-Највише сарађујемо са Удружењем глувих и наглувих, Савезом слепих и слабовидих, Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним особама, Удружењем мултипле склерозе, Ратним војним инвалидима и Ветеранима рата. Никада нисмо имали никакав проблем. Ми немамо шта да делимо, особама са инвалидитетом треба само мало пажње као и свим другим људима. Недавно смо баш разрадили Локални акциони план и сви смо били присутни – рекао је Трајковић кога сви у граду знају под надимком Келенко.

Према његовим речима, Удружење нема своје просторије.

– Окупљамо у „Борином кутку“ јер сви моји пријатељи, особе са инвалидитетом, могу колицима да приђу и уђу да поједу колач или торту. Овде прослављамо рођендане, одржавамо годишњу Скупштину, обележавамо 3. децембар – Међународни дан посвећен особама са посебним потребама. Дружимо се нас четрдесетак, корисници колица са члановима породица, поставимо столове и имамо свечани ручак. Чак смо једном члану организовали и венчање – испричао је председник врањског Удружења особа са параплегијом.

Трајковић каже да људи особе у колицима другачије гледају, иако су они према свима љубазни и увек више љубави дају него што примају.

– Особе које су повредиле кичмену мождину више се труде него обични људи. Жена је та особа коју треба волети, Бог је дао људима да се воле и да имају пуно деце. Зато ја молим Бога и Пресвету Богородицу, Свету Петку као и Димитрија Солунског за једну девојчицу, која би у мени изазвала осећање среће и радости – рекао је Трајковић.

Удружење особа са параплегијом Врање основано је 28. марта 2003. године као социо-хуманитарна организација која окупља особе са повредом кичмене мождине из целог Пчињског округа, Владичиног Хана, Сурдулице, Бујановца, Прешева, Трговишта као и Врања, броји 87 чланова и фокусирано је на организовање набавке и расподелу хуманитарне помоћи.

Пројекат „Види ме. То сам ЈА!“ подржан је од стране града Врања

Подели: