Одложена прослава јубилеја манастира Преподобног Прохора Пчињског

Централна прослава обележавања 950 година од оснивања манастира Преподобног Прохора Пчињског најпре је планирана за 17. мај, али је због епидемије вируса корона одложена за 5. и 6. септембар. Међутим, с обзиром на то да је вирус и даље присутан Организациони одбор је одлучио да се централна прослава одложи за следећу годину, када се навршава 700 година од упокојења Светог краља Милутина који је био други ктитор манастира.

Владика Пахомије
Фото: Врањска плус

-Ова годишњица је требала да се заврши са обележавањем и славом Светога краља Милутина који пада 12. новембра. То имамо у нашем програму и то ће бити ове године, тада ћемо имати вероватно округли сто један. То је друга слава манастира Светог Прохора Пчињског, то је ктиторска слава. Биће слава Светом Прохору, биће округли сто или ћемо видети већ какве ће бити прилике за тај дан, али ће бити тај дан једна врста увода за следећу годишњицу која ће бити посвећена краљу Милутину. Предлог ће бити надамо се ако буде ситуација боља, надамо се да ће Свети Архејерејски Синод ту одлуку коју је донео за отварање Сабора ове године да буде у Светом Прохору Пчињском, да то буде догодине исто отварање у склопу Сабора ако буде прилике и могућности одржавања Сабора онда ће тада у склопу тога, значи у мају би била та централна прослава – рекао је епископ врањски господин Пахомије.

Богат програм пратио је обележавање овог значајног јубилеја: изложба посвећена манастиру, освећење престола у цркви Преподобног Прохора Пчињског, изградња и освећење цркве брвнаре код испоснице где се светитељ подвизавао, а положен је и камен темељац за цркву Преподобног Прохора Пчињског у Златокопу. Неки од догађаја планирани су за јесен.

-Научни скуп треба да буде 25. и 26. септембра, он ће бити одржан сходно приликама. Ако неко не може да дође, техника је таква да омогућава да људи и са удаљености учествују на том научном скупу. А ако не могу да дођу доставиће своје радове. Ништа неће изостати, научни скуп ће бити, такође и Монашки симпозијум 30-31. октобра и закључно са славом манастира Светога Прохора Пчињског јер то не захтева велики број људи – рекао је владика.

Богата издавачка делатност обележила је јубиларну годину па је између осталог издато и фототипско издање монографије “Свети Прохор Пчињски и његов манастир” др Јована Хаџи-Васиљевића из 1900. године. У припреми су и монографије манастирa на енглеском и руском језику. У сарадњи са Поштом Србије у току је припрема и штампање поштанске маркице поводом прослава 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског. У току је и снимање филма о овој светињи.

Фото: Врањска плус

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи.

Пројекат „Врањска Света Гора“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије на Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2020. години.

Подели: