Преподобни Прохор Пчињски – чудотворац

Да је Преподобни Прохор Пчињски чудотворац постоје записи и сведочења. Сам назив овог светитеља Свети Прохор Пчињски Мироточиви Чудотоворац говори да он јесте чудотворни светац. У манастиру који му је посвећен постоји архива где су записи неких од чуда, нека сведочења што монаштва, што верника којима су се десила исцељења, чуда или су услишене молитве. Игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије Марковић навео је пример који се десио пре пар година. Реч је о породици која је кренула пут Грчке и успут дошла и у манастир.

Фото: архимандрит Методије Марковић

-Они су дошли, поклонили су се, целивали мошти. Ту је био свештеник, он је прочитао молитву, све их је благословио и помазао светим миром. У ауту са породицом била су и деца, била је једна девојчица која није могла да говори, њихова ћерка. Девојчица је била мало узнемирена, то су сви приметили. Онда су они кренули даље пут Грчке и 5 – 6 километара од манастира како су се удаљили девојчица која је имала пет или шест година, пет и по ваљда, није уопште говорила до тада, она је проговорила. Изговорила је реч мама. Били су зачуђени, отац је стао аутом и није могао да верује, док је дошао к себи да ли он то стварно чује да је њихова девојчица проговорила. Она је почела тако пар речи да говори. Они су се одмах вратили у манастир, рекли шта се десило и замолили за још једну молитву. Они су то испричали монахињи која је била дежурна, она је то записала и они су кренули даље у Грчку. Тамо у Грчкој је девојчица потпуно, најнормалније говорила, као да никада није имала тај проблем. И сваке године да ли за Светог Прохора, да ли 7. јула они увек долазе у манастир и увек буду пар дана, захваљују Светом Прохору на том исцељењу – каже игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије Марковић.

Архимандрит Методије навео је још један пример исцељења у манастиру, који се догодио крајем осамдесетих, почетком деведесетих година у време игумана Пимена. Реч је о тадашњем функционеру који је био из краја код манастира, а радио је у Београду. Његова ћерка била је болесна.

-Њихова ћерка се разболела тако да су је лекари већ били отписали и да је она већ била у полу коми, тако да кажем, није била у свесном стању и њему (оцу) се неколико дана јављао неки старац у црној одећи, вероватно, претпостављам да је то био Свети Прохор који му је говорио: „Доведи дете у моју светињу и дете ће оздравети.“ Наравно он то није послушао, размишљао је како ћу ја који сам државни службеник, тада је још на власти био комунизам да кажем тако, крајем осамдесетих почетком деведесетих је то било, тако да је он био уплашен шта да ради и то му се више пута понављало. Све док се није тај исти сан, тј. Свети Прохор јавио и његовој мајци. Када се она пробудила, она је кренула у Београд код свог сина и рекла: „Идемо да спашавамо дете.“ Онда је он гледао шта да ради, ако изгуби службу изгубиће, али дете је ипак прече и да покуша да види пошто је дете већ било на самрти, већ је било у коми – препричава овај драматичан случај архимандрит Методије.

Тадашњи функционер јавио се свом надређеном који му је рекао да иде слободно, али није веровао да ће то помоћи детету. Ипак десило се неочекивано.

-Када су они кренули у манастир Свети Прохор већ на брду, девојчица је отворила очи и када су све били ближе манастиру девојчица се вратила к себи у нормалу. На капији тада је био игуман Пимен који их је сачекао, девојчица се тада отргла из руку родитеља и дошла у загрљај оца игумана. Постоји цитат да је игуман тада рекао том човеку јер је он њега познавао: „Безбожниче, јел си се сада тек сетио своје светиње?“ Тако да је то записано и од тога тренутка, о том догађају био је обавештен и председник Милошевић тако да је он после и одобрио слободно одлажење у цркву да свако може слободно да слави своју крсну славу без икаквих проблема – каже архимандрит Методије Марковић, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског.

У манастиру који је подигнут у част и славу Преподобног оца Прохора чувају се и његове свете мошти из којих тече миро.

Фото: Врањска плус

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи.

Пројекат „Врањска Света Гора“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије на Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2020. години.

Подели: