Архимандрит Методије о значају Међународног научног скупа о Прохору Пчињском

Све је спремно за Међународни научни скуп под називом „Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу“ који ће бити одржан 25. и 26. септембра рекао је архимандрит Методије Марковић, игуман манастира Свети Прохор Пчињски.

-Како је планирано, у петак 25. септембра учесници ће се окупити у манастиру Преподобног Прохора Пчињског и након свете литургије почеће са радом. Тема овог научног скупа јесте Свети Прохор Пчињски – 950 година у српском народу. Имаћемо око 23 учесника из Ниша, Београда и Новог Сада.

Другог дана, у суботу 26. септембра овај научни скуп биће одржан у Свеправославном центру „Преподобни Јустин ћелијски и врањски“ у Врању, у родној кући оца Јустина. Биће одржана видео – он лајн конференција где ће се укључити учесници из Русије, Белорусије, Црне Горе и Македоније – архимандрит Методије и истакао значај овог скупа јер ће са више страна осветлити живот и дело Светог Прохора Пчињског и саму историју и културу овог краја у целини. Тема је много и зато су подељене у три целине: историја, теоогија и историја уметности као и књижевност и језик.

-Научни скуп ће бити одржан у складу са епидемиолошким мерама које је прописала Влада Републике Србије. Након одржавања овог скупа, планирано је штампање радова учесника. У оквиру обележавања јубилеја манастира биће одржаан још један скуп. Реч је о монашком симпозијуму 30. и 31. октобра који ће организовати наша Епархија у сарадњи са манастиром Свети Прохор Пчињски и манастиром Хиландар – најавио је архимандрит Методије.

промо плакат

Централна прослава обележавања 950 година од оснивања манастира Преподобног Прохора Пчињског најпре је планирана за 17. мај, али је због епидемије вируса корона одложена за 5. и 6. септембар. Међутим, с обзиром на то да је вирус и даље присутан Организациони одбор је одлучио да се централна прослава одложи за следећу годину, када се навршава 700 година од упокојења Светог краља Милутина који је био други ктитор манастира.

-Централна прослава јубилеја је одложена за следећу годину али ћемо ми, ако Бог да, 1. новембра прославити манастирску славу у оквиру ове годишњице. Тада је планирано и освећење монашког конака који је у потпуности обновљен ове године – рекао је архимандрит Методије Марковић, игуман манастира Свети Прохор Пчињски.

Фото: Врањска плус

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи.

Пројекат „Врањска Света Гора“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије на Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2020. години.

Подели: