Завршена обнова Краљевог конака манастира Преподобног Прохора Пчињског

Краљев конак манастира Преподобног Прохора Пчињског који је изгорео у пожару 2014. године обновљен је и његово освећење очекује се ускоро, за славу светитеља коме је посвећен манастир.

У пожару који је задесио Краљев конак манастира Преподобног Прохора Пчињског страдало је скоро све осим спољних зидова и подрумског дела. Нанета је била велика штета. У обнову конака средства је уложила држава али епархија врањска и верујући народ. Краљев конак је требао да буде освећен септембра када је била заказана централна прослава јубилеја 950. година манастира Преподобног Прохора Пчињског. Због епидемиолошке ситуације прослава је одложена, али ће освећење конака ипак бити ове године.

-Конак нажалост, као што знамо да је имао несрећу 2014. године. Његова обнова је завршена. Сад треба ако Бог да средином октобра, већ су припреме, све дозволе и прегледи, надзорни органи су све урадили. Надам се да ће средином октобра бити завршене све процедуре тако да с Божјом помоћи надамо се за славу да буде освећен овај конак. И надамо се да ће вероватно и патријарх да дође да га освети 1. новембра у склопу обележавања 950 година ове велике светиње – истакао је епископ врањски господин Пахомије.

Пожар је у Краљевом конаку избио 27. јануара 2014. године. Изгорео је кров и део конака у коме су спавали монаси. У тренутку пожара у конаку је било око 50 монаха и верника који су дошли како би обележили Савин дан. Сви су били на време евакуисани и није било повређених. Поажр је захватио и други конак у коме је изгорела столарија док је манасиркса црква остала неоштећена.

Епископ врањски Пахомије је тог дана за Радио Искон изјавио да је пожар на кровној конструкцији зграде Краљевог конака приметио и пријавио настојатељ манастира Свети Прохор Пчињски Николај, који је заједно са гостима манастира покушао да га угаси користећи противпожарне апарате али да у томе није успео јер се ватра брзо ширила. Пожар који је избио око 10 сати је гасило 19 ватрогасаца из Врања, Бујановца, Сурдулице и Трговишта.

Манастир Преподобног Прохора Пчињског ове године обележава 950 година од оснивања и 700 година од када га је обновио Краљ Милутин.

Краљеви конаци познати су у народу  као „Поп-Нешине зграде“. Вероватно су подигнути на рушевинама претходних грађевина. Поп Неша је био потомак игумана Живка. 1832. године уз дозволу Хусеин-паше зида конаке а три године касније, 1835. постаје и игуман манастира.

За изградњу Краљевих конака значајна је 1912. године. Те године изграђен је велики конака на месту такозваних Нешиних зграда, у северозападном углу порте, одмах до главне капије. О градњи конака на мермерној плочи на фасади стоји запис:

Под покровитељством Његовог Височанства Краља Петра I Ослободиоца, Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и митрополита скопског Господина Вићентија, подигнута је ова зграда године 1912. за време старешине Владимира Протића из Клиновца.

Манастир Светог оца Прохора Пчињског стављен је под заштиту Закона као споменик културе, решењем Републичког завода за заштиту споменика културе 23. септембра 1950. године, а Народна скупштина Социјалистичке Републике Србије прогласила га је културним добром од изузетног значаја 7. априла 1979. године.

Поред потпуне обнове Врањанског конака, програмом ревитализације реализовани су и најнеопходнији радови на храму и осталим објектима у комплексу, уључујући и стару воденицу. Уређен је простор порте и велики простор испред манастира.

Урађена је чак и мини-хидроелектрана са одговарајућом акумулацијом, за снабдевање манастира чистом енергијом, како би се искључила могућност загађења природног амбијента.

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи.

Пројекат „Врањска Света Гора“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије на Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2020. години.

Подели: