Црква Успења Пресвете Богородице у селу Корбевац

У селу Корбевац надомак Врањске Бање у првим деценијама 17. века саграђена је живописна црква у прелепом природном окружењу посвећена Успењу Пресвете Богородице. О њеном значају за православни народ овог краја биће речи у новој емисији серијала под називом „Чувари вере“ који наша телевизија реализује под покровитељством Министарства културе и информисања.

У манастирском коплексу, поред цркве, је конак саграђен крајем 19. века, висока камена звонара освећена 1926. године од светог Доситеја Васића епископа нишког као и четири гроба свештеника од којих су тројица сурдулички свештеномученици пострадали од Бугара у Првом светском рату. Дуж северне стране манастирске порте простире се новоподигнута масивна зидана ограда.

Благословом епископа врањског господина Пахомија, трудом и залагањем Црквеног одбора и мештана села Корбевац почела је обнова ове светиње која је у току. До сада су реконструисани звоник, фасада и унутрашњост цркве.

Емисија је програму ТВ Врањска плус у суботу 30. октобра у 20 часова.

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи

Пројекат „Чувари вере“ је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подели: