Храм Светог пророка Илије у Врањској Бањи

Последња емисија из серијала “Чувари вере“ коју ТВ Врањска плус реализује под покровитељством Министарства културе и информисања дочараће сву лепоту Храма Светог пророка Илије који се налази у срцу Врањске Бање, крај реке Бањштице. На програму је у суботу 25 децембра у 20 сати.

Испод некадашњег византијског града Изома у Врањској Бањи на надморској висини 432м налази се храм Светог пророка Илије који народ једноставно назива „Бањска црква“. Смештен је непосредно поред самог улаза у кањон реке Бањштице којим се може стићи до Бесне Кобиле, Босилеграда и Ћустендила. Подигнут је на десној обали ове реке на месту које представља раскрсницу путева према Бујковцу, Изумну, Левој Реци, Топлацу, Кумареву и Корбевцу и представља прави духовни светионик. Ова светиња је јединствена у Пчињском округу не само по својој лепоти и византијској архитектури већ и по томе што је једна од четири у Србији саграђених у време владавине династије Карађорђевић. Копија је цркве маузолеја на Опленцу.

Почетком 21. века „Управа Бање“ помогла је уређењу ове светиње. Финансијска помоћ добро је дошла приликом покривања крова бакарним лимом, увођења електричног осветљења и уређења црквеног дворишта. Од 2000. године до данас, на цркви је урађен нови кров, обновљене су куполе и фасада на храму, а у самој цркви обновљен је иконопис у олтарском делу и апсиди. Порта цркве је ограђена, а парохијски домови и гостински конак су реновирани.

Народ се данас у бањској цркви окупља се на сабор на „чист понедељак“ и на „Илијин дан“ 2. августа када ова светиња слави храмовну славу. Овај дан је и слава Градске општине Врањска Бања.

Захваљујемо се Епархији врањској на сарадњи

Пројекат „Чувари вере“ је суфинансиран из Буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Подели: