За време короне сашиле око 10.000 заштитних маски

Власница кројачке радње „БМ“ у Врању Бранкица Костић, за време вируса корона почела је да шије заштитне маске. Каже да је у њеној радњи сашивено око 10.000 комада. Део је и донирала.

Када је вирус корона запосео планету 2020. године, било је најважније заштити се што је више могуће. Тада су постале и обавезне заштитне маске. У употреби су биле од различитих материјала, а врањске компаније попут Јумка и самосталних кројача почели су да шију платнене вишекратне маске. Међу њима је била и Бранкица Костић из Врања која је део донирала али доста и продала.

Фото: Врањска плус

-Сашивено је око 10.000 маски, донирали смо око 1.000 маски, што преко Агенције за локални развој, што самостално. Цена маске је била 150 динара у почетку, онда 100 динара. Шили смо платнене, памучне, дупле маске, које се искувавају. Од чистог памука смо искључиво шили маске – рекла је власница кројачке радње у Врању Бранкица Костић.

 

Самим тим ово је Костићевој на неки начин и спасило посао. Није се осетила криза као у неким занимањима чија је делатност потпуно стала.

-У марту 2020. године најпре је завладала паника, наравно као и код свих, како ћемо, шта ћемо, шта ће бити са послом? Међутим, убрзо су почеле да се шију маске, тако да ми неку ту кризу нисмо баш осетили много. Без обзира што смо донирали маске, доста се маски и продало. Затим продавали смо хируршке капе, нешто донирали нешто продавали. Те године су људи мање путовали, мање одлазили на одмор. Више су боравили у кући, бавили се сређивањем куће. Шио се кућни текстил: нарочито завесе, постељине, столњаци, кухињске крпе. Тако да те године ми смо се некако снашли. Нисмо затварали радњу. Можда је завладала паника, па нека размишљања радићу од куће, пренећу машине кући, тамо ћу да шијем маске. Међутим, све се некако довело у ред. Ми стварно не можемо да кажемо да смо осетили неки финансијску кризу што се тиче короне – истакла је Костићева.

Кројачка радња „БМ“ бави се прозводњом модне одеће преко 20 година. Углавном раде одећу за жене, мада имају и мушки и дечји програм. За време ванредног стања почели су са израдом маски.

Пројекат „Живот у доба вируса“ подржан је средствима града Врања на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Подели: