Др Здравковић: Након епидемије ковида очекујем епидемију канцера

Велики број људи се бори против болести 21.века односно канцера. Епидемија коронавируса је само додатно погоршала ионако незавидну ситуацију онколошких пацијената.

Фото: Врањска плус

Специјалиста интерне медицине, начелник Дневне болнице за хемиотерапију Здравственог центра Врање др Коста Здравковић је рекао да су се у време епидемије короне и ванредног стања, многи онколошки пацијенти јављали са толико узнапредовалим туморима када су готово биле исцрпљене све могућности лечења.

-Након епидемије ковида 19 очекујем епидемију канцера. Већ сада је јасно да ће број заражених короном бити премашен бројем онколошких пацијената који због епидемије имају муке са дијагностиковањем болести и лечењем. Онколошки пацијенти су у току пандемије корона вируса били запостављени .Почели смо да развијамо свест грађана о важности превентивних прегледа ,али је корона опет успорила тај процес. Имамо много пацијената у четвртом стадијуму болести што је показатељ да се нису јавили на време лекару – истакао је начелник Дневне болнице за хемиотерапију др Коста Здравковић.

 

Онколошки пацијенти су у нарочито тешкој ситуацији и дилеми да процене ризик између одлагања онколошке терапије са једне стране и ризика од ковида.

-Као доктор сам се више плашио короне него карцинома у почетку епидемије када нисмо ништа знали о вирусу. Били смо под скафандерима, маскама, визирима и рукавицама и под великом тензијом.  Временом смо научили да живимо са вирусом. Пацијенти су од самог почетка одговорни, носе маске и одржавају хигијену. Сада се број новозаражених опет повећава , тако да особље и даље носи маске као и пацијенти који долазе у Дневној болници. На тај начин штите себе и друге . У складу са епидемиолошком ситуацијом пацијенти зову телефоном и консултују се са нама око контрола. Као доктор захтевам да одраде анализе и уколико су налази добри не долазе на преглед, док се у супротном јављају лекару– рекао је др Здравковић.

Фото: Врањска плус

– Имамо око 40 контакта дневно и у току радног времена тешко је сваком посветити пажњу али ми смо за њих ту. Психо-подршка значи много. Пацијенти имају много питања и ја сам себи задао задатак да ће свако од њих добити одговор на своје питање.

 

 

Онколошки пацијенти су међу приоритетима када је у питању вакцинација.

-Онколошки пацијенти припадају групи имунокомпромитованих пацијената који су хронични болесници под ризиком. Управо због тога ја сам за то да треба да приме вакцину. Мали број њих није желео да прими вакцину, јер је вакцина на добровољној бази . Након успешно примљене прве хемиотерапије, и уколико нема пада у вредностима леукоцита , еритроцита и тромбоцита и седам дана након друге терапије пацијенти могу да приме вакцину – савет је доктора.

 

Статистика показује да се број оболелих из године у годину повећава и претпоставља се да је томе допринела пандемија коронавируса. У последњих пет година број оболелих од канцера у Пчињском округу на годишњем нивоу креће се од 380 до 450 пацијената. Доктор Здравковић апелује на све грађане да ослушкују свој организам и схвате важност превентивних прегледа.

Пројекат „Живот у доба вируса“ подржан је средствима града Врања на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

 

 

Подели: