Данас је Светски дан енергетске ефикасности

Данас се обележава Светски дан енергетске ефикасности, 5. март, који подразумева смањење губитка енергије без нарушавања комфора, стандарда живота или економске активности и може се реализовати, како у области производње, тако и у области потрошње енергије.

Тим поводом, помоћник министра енергетике за обновљиве изворе енергије Владан Карамарковић упозорио је да се у Србији троши пет пута више енергије по метру квадратном него што би требало, а у индустрији енергетски интензитет, који представља однос специфичне потрошње енергије и јединице новостворене вредности, три пута већи.

Карамарковић је подсетио да је Влада усвојила подстицајне мере за производњу струје из обновљивих извора енергије и додао да је у плану оснивање Фонда за енергетску ефикасност, у који би годишње требало да се „слије“ око 25 до 30 милиона евра.

Он је указао да се коришћењем отпада у енергетске сврхе може побољшати енергетска ефикасност за 20 до 30 одсто и додао да укупан потенцијал обновљивих извора енергије у Србији износи 3,6 милиона тона еквивалентне нафте, од чега само потенцијал биомасе износи око 2,6 милиона тона.

Карамарковић је навео пример да, ако би свако домаћинство у Србији заменило само две сијалице штедљивим, супституција електричне енергије била би равна снази електране од око 500 мегавата, у коју је неопходно уложити око милијарду евра, док је за куповину по две штедљиве сијалице у свим домаћинствима у Србији неопходно око 18 милиона евра.

Агенције за енергетску ефикасност ће ове године наставити спровођење друге фазе пројекта повећања енергетске ефикасности у јавним зградама у Србији, која је вредна 30 милиона долара и суфинансира се из кредита Светске банке.

Потреба за штедњом енергије толико је важна да је Европска унија законом регулисала да сви нови електрични уређаји и апарати за домаћинство морају имати ознаку енергетског разреда који показује њихову просечну потрошњу електричне енергије. Иако домаћа законска регулатива то не захтева, већина производа и на нашем тржишту има те ознаке.

Колико енергије троше наши електрични апарати и какве мере уопште имамо у вези са начином коришћења енергије, два су показатеља која дефинишу област енергетске ефикасности.

Оно што вам може помоћи да при куповини направите прави избор, да уштедите и енергију и новац, јесте налепница за означавање енергетског разреда. Ознака А је најкраћа стрелица зелене боје за најефикасније уређаје, док највећу потрошњу имају производи са ознаком Г.

Извор: Радио телевизија Војводина

Подели: