Вилбал – јединствена спортска дисциплина настала у Владичином Хану

Најсличнији фудбалу, а ипак комбинација више врста спортова, вилбал је јединствена спортска дисциплина која је настала у Владичином Хану на основу идеје Предрага Јовића и Владана Вучковића. Све је почело 2011. године наивним цртежима који су прерасли у техничке и тродимензионалне пројекције терена. Правила игре као и суђења стрпљиво су креирана и пажљиво осмишљена, а потом су аутори кренули у другу фазу развоја вилбала, ону много тежу. Прва промоција новог спорта одржана је пред политичким челницима општине Владичин Хан, који су једногласно пружили подршку пројекту.

Већ 2013. године, голови и мреже су из Краљева и Зрењанина стигли у Владичин Хан, обележен је терен и нови спорт – вилбал је рођен. Прва показна утакмица је уз помоћ општине организована у септембру 2013. године на стадиону Фудбалског клуба „Морава“ у Владичином Хану. Том приликом приказана су правила игре и суђења, а први вилбалери су тог дана одиграли премијерну утакмицу која је привукла велику пажњу медија и вест се брзо ширила у региону. Пред зиму исте године основан је и регистрован Српски вилбалски спортски савез, а јуна 2014. организовано је прво такмичење – Вилбалски Видовдански куп, на коме су учествовали фудбалери Јужне пруге, Мораве и Гарнизона Врање. Част да први подигну победнички пехар и заувек се упишу у историју вилбал спорта као и да освоје куп имали су момци из Гарнизона Врање на челу са тренером, старијим водником Младеном Пупавцем.

Следеће године, организатори су кренули са припремама другог Видовданског купа са више него скромним средствима. Једна по једна екипа су потврђивале своје учешће, а број тимова од прве утакмице за непуне две године се више него утростручио. Стотину вилбалера са југа Србије борило се жестоко, приказали су све оно што је најлепше у спорту. Тог јуна 2015. године одиграно је шест вилбалских куп утакмица, постигнуто је укупно 168 погодака у базе, 84 у капије а једини погодак у вилбал постигао је Драган Илић из екипе Гарнизон Врање. За најбољег играча турнира и најбољег стрелца проглашен је Владица Владимиров, а за најбољег голмана Никола Телески, обојица из екипе Младост из Босилеграда. Голом Далибора Младеновића екипа Гарнизона Врање се 28. јуна у последњим секундама поново нашла на трону. Екипу је предводио поручник Милош Грујић, а пехар је уручен капитену Драгославу Трајковићу.

Вилбал је октобра 2017. године први пут изашао из Владичиног Хана, када су играчи ФК Јужна пруга са играчима ФК Војводина показали Бачком Петровцу и Новом Саду колико је то леп и занимљив спорт.

-Како бисмо показали људима, зашто не бисмо вилбал одиграли у Ужицу, Чачку или Пироту? Када бисмо нашли људе којима се та идеја допада и желе да је шире у својим срединама, то би релативно брзо ишло. Није далеко дан када ће да се заигра у комшијским земљама: Румунији, Бугарској, Босни, Хрватској, Македонији па онда и даље и шире – рекао је коаутор вилбала Предраг Јовић.

Капитен вилбал клуба Војводина Драган Пањковић истакао је да овај спорт има добру перспективу на северу, затим шире у Србији али и ван граница наше земље. Према његовим речима, ради се на развоју видео игрице са овом тематиком.

-Решили смо да помогнемо развоју вилбала и уз помоћ општине Бачки Петровац добили терен и организовали ревијалну утакмицу. Када смо се сударили са администрацијом да региструјемо ово, они су рекли како немају шифру за нови спорт. Да је ово направљено у Швајцарској, Шкотској или Немачкој, сви би се грабили да играју вилбал – нагласио је Пањковић.

Вилбал, као и сваки други спорт, има своја правила игре. Његов заштитни знак су број и облик голова. Терен је круг пречника 60 метара. На терену има осам голова, две капије, са „вилбалима“ на врху и четири базе. Погодак у капију носи два поена, у „вилбал“ три а у базу један поен и елиминацију једног противничког играча.

Игру започињу два тима са по шест играча и голманом, али се током игре број и формације играча мењају: шест против шест, шест против пет и шест против четири, што зависи од броја база које контролишу тимови. Ако тим контролише две и више база игра са шест играча, ако контролише једну базу игра са пет, али ако не контролише ни једну базу игра са четири играча.

Трајање меча је 45 минута и подељен је на трећине, три пута по петнаест минута са две паузе од десет минута. Дужина напада је лимитирана и поштује се зауставно време. Време за напад је ограничено на 20 секунди, док голмани смеју да носе лопту најдуже седам секунди. Дозвољени прекршајни лимит је три фаула по трећини. Када се испуни лимит, сваки следећи прекршај је пенал. У вилбалу не постоји офсајд и неограничен је број измена. У вилбалу тимови немају избора, нема нерешеног исхода, морају у напад или ће пенали одлучити победника.

Захваљујући креативним људима из Владичиног Хана, вилбал из дана у дан привлачи све већу пажњу младих људи који желе да се опробају у овом спорту који ће сасвим сигурно оставити неизбрисив траг у спортској и друштвеној хроници ове општине на југу Србије.

Foto: FB Vilbal sport – Wheelball sport

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: