Више од 1.200 медаља за Кик-бокс клуб „Морава“

Кик-бокс клуб „Морава“ из Владичиног Хана формиран је 2004. године, када је и почео са такмичењима. Од тада до данас, пуних 15 година, клуб је освојио више од 1.200 медаља са међународних, републичких и регионалних такмичења. За све то време, клуб је имао три члана репрезентације Србије, државне прваке сваке године и то у свим тврдим дисциплинама: лоу-кик, фул-контакт и К-1.

Оснивач клуба је Драган Стојановић који тренутно живи у Француској, а председник и лиценцирани тренер Ненад Илић, некада члан државне репрезентације Србије и Црне Горе, односно старе Савезне Републике Југославије, као и освајач медаља на државним шампионатима.

Много је људи прошло кроз клуб, почев од годишта 1985/86, а највише медаља донео је Данијел Димчић, који је био члан државне репрезентације и државни првак и један од најбољних такмичара. Затим следе Дарко Ристић и Вељко Петровић, који су прошле године у Сарајеву на великом међународном Гран при турниру у дисциплини К-1 освојили злато и бронзу.

Поред њих, најистакнутији појединци су Горан Ђорђевић, Урош Стаменковић, Вељко Стевановић, Лука Николић. Бојан Величковић је освајач трећег места на Светском купу у Будимпешти у Мађарској за репрезентацију Србије. Чланови клуба су и освајачи златних медаља са државног јуниорског првенства пре три године, браћа Станковић из Ниша, који су боксовали за хански клуб. Они су тренутно у Америци и тамо се боре, потписали су за најпознатију УФЦ организацију. Успешни су и Никола Станковић Коле, који је тренутно у Француској, браћа Урош и Вукашин Младеновић, Крстић који сада ради као полицајац. Када су у питању млађе генерације, сви такмичари су освајачи најмање државних првенстава у својим узрасним категоријама, међу којима су Виктор и Никола Марковић.

– Пошто је кик-бокс појединачни борилачки спорт, у екипном бодовању најуспешнија година је била 2008/2009., били смо званично 9. на крају сезоне на Првенству Србије, на републичком, савезном нивоу. У овој врсти спорта постоје три ранга такмичења, државна првенства Србије, затим Кик бокс савез централне Србије и Кик бокс савез југоисточне Србије, који покрива део од Ниша до Врања. Имамо све селекције, од пионира, преко кадета и јуниора до сениора. Сваке године имамо по најмање једног шампиона у свакој селекцији – рекао је први човек ханског Кик-бок клуба.

Број чланова клуба је већи од 40 и тренирају у две групе, а од њих су такмичари ове године званично Јован Илић, Вељко Петровић, Дарко Ристић, Виктор Марковић, Лука Николић, Вељко Стевановић и Лазар Михајловић.

Тренинзи се одржавају сваког радног дана и у зимском периоду трају од 18 сати и 30 минута до 21 сат, а у летњем због великих врућина од 20 до 22 сата у сали Основне школе „Бранко Радичевић“.

– Ми не правимо прекиде као поједини аматерски клубови, ми у току године имамо само 15 дана паузе августа месеца и радимо континуирано како не бисмо испали из форме. Када је у питању позиција на табели, бодују се резултати са званичних државних такмичења, на првенству Србије свака освојена златна медаља доноси три поена клубу, сребрна два а бронзана један поен. Кик бокс савез Србије броји 350 клубова, прошле године смо били од 70 клубова на државним првенствима међу првих 20, што је одличан рејтинг – објаснио је Илић.

Планови Кик-бокс клуба „Морава“ из Владичиног Хана до краја шампионата су да присуствују престижном такмичењу Златни кик-боксер које се одржава у нишкој хали Чаир у суботу, 14. децембра. Добили су десет улазница и ићи ће да гледају турнир као чланови Кик-бокс савеза Србије, али неће учествовати.

– Наш овогодишњи буџет је 400 хиљада динара. Само годишња чланарина у Кик-бокс савезу Србије исноси 25 хиљада, котизација око 20, док један пар рукавица кошта 5 хиљада динара – нагласио је председник и тренер Кик-бокс клуба „Морава“ из Владичиног Хана, Ненад Илић.

Данас су  представници овог клуба стигли у Торино у Италији, где на шест рунди меч има Вељко Петровић у категорији до 60 килограма. Званично мерење ће се обавити од 16 до 18 сати, а меч у суботу, 14. децембра, од 20 сати. Следеће године, према најавама, у плану су им сва такмичења и радиће на томе да остваре добар пласман у наредном периоду.

Фото: приватна архива Ненад Илић

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: